Scroll Top

Εξαιρετική προσέγγιση στο θέμα μείωσης των ελαφιών στην Ρόδο από την Λουλουδίτσα Λάρου . Όσα δεν ειπώθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά έπρεπε να ειπωθούν.

buck with palmate antlers in sunlight

Η Λουλουδίτσα Λάρου είναι μια νέα γυναίκα, δραστήρια, φιλόζωη, με μεγάλη αγάπη στο τόπο και το περιβάλλον. Είναι από τους εθελοντές που έδωσαν μάχη στις φωτιές για να σωθούν ζώα και από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα μαζί με άλλους φροντίζουν τακτικά την άγρια ζωή της Ρόδου με πρώτο το ελάφι. Αξίζει να διαβάσουμε τι γράφει για την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών:

Διαβάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου θελω:

Να διαχωρίσω τη θεση μου,

Να ζητήσω απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει σε εμένα και σε όλους τους συμπολίτες μου,

Να αναφερθω στην πορεία μου μαζι με τους εθελοντές ολους αυτούς τους μήνες στο δάσος και συγκεκριμένα αναφέρομαι στη δράση σίτισης των ελαφιών που ξεκίνησε από τον Ιούλιο εως σήμερα.

Αρχικά είμαι κάθετη στην θανάτωση, στο κυνήγι, στην στείρωση και σε κάθε είδους παρέμβαση που αφορά το Πλατωνι DAMA DAMA καθως προστατεύεται από την εθνική και τη διεθνή νομοθεσία. Προστατεύεται σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 86/1969, ενώ περιλαμβάνεται και στο Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης. Επιπρόσθετα, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της IUCN ως είδος «Μειωμένου Ενδιαφέροντος» (LC: Least Concern) (Masseti & Mertzanidou 2008). Στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «Κινδυνεύον» (Endangered) σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο (Λεγάκις & Μαραγκού 2009). Ο πληθυσμός της Ρόδου είναι ο παλαιότερος νησιωτικός πληθυσμός της Μεσογείου που επιβιώνει ως σήμερα και θεωρείται υψίστης σπουδαιότητας (De Marinis et al. 2022). Επιπρόσθετα, γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Ρόδου έχει αρχαία καταγωγή, παρουσιάζει ιδιαίτερη γενετική ταυτότητα και διατηρεί τη γενετική ποικιλότητα του αρχικού πληθυσμού (Masseti et al. 2008, De Marinis et al. 2022).

Η πρόσφατη επίσημη μελέτη κάνει αναφορά για πληθυσμό που εκτιμάται μεταξύ 6.184 ελαφια (νυχτερινές καταγραφές) και 6.278 και αυτά τα δεδομένα πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας. Σήμερα εκτιμάται μεταξύ 2000-4000 ελαφια.

Επίσης να λάβουμε υπόψη οτι:

Το Πλατωνι αναπαράγεται μια φορά το χρόνο και κάθε θηλυκό γεννά ένα μικρό το οποίο απογαλακτίζεται σε ηλικία 4 μηνών και ανεξαρτητοποιείται μετά από ένα χρόνο.

Τα αρσενικά ωριμάζουν σεξουαλικά μετά από ένα χρόνο, ενώ τα θηλυκά μετά από 16 μήνες.

Ξέρουμε πόσα Πλατόνια χάθηκαν στις φωτιές και πόσα γεννήθηκαν? Σίγουρα όσοι βρέθηκαν στις φωτιές ειδαν με τα μάτια τους πάρα πολλά θανατωμένα απο ασφυξία.

Υπάρχει επίσημη μελέτη που να προσδιορίζει ακριβή αριθμό Πλατωνιων που κατάφεραν να επιβιώσουν?

Με ποια δεδομένα μιλάνε για υπερπληθυσμό και συγκεκριμένα για 15χιλ ελάφια?

Γιατί δεν αναφέρουμε:

1.Τις ζημιές που προκαλούν τα ανεπιτήρητα κατσίκια?

2.Τους ανύπαρκτους τίτλους ιδιοκτησίας?

3.Οτι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα λαθροκυνηγοί?

4. Οτι σε όλη την Ελλάδα έχουν εναντιωθεί με πορείες στο Σύνταγμα για την ακρίβεια, ενω οι δικοί μας αγρότες εστιάζουν και στρέφονται εναντίον ενός προστατευόμενου ζώου.

5. Ότι πολλά εστιατόρια στα χωριά όταν ρωτήσεις το πιάτο ημέρας σου λένε “ελαφι”

5. Ότι οι ζημίες προκαλούνται σε αναλογία στο 90% απο κατσίκια και 10% από ελάφια. Επειδή όμως είναι οι κατσίκες του γείτονα δεν τον κατηγορούμε, αντιθέτως επιλέγουμε να καλύπτουμε ο ένας τον άλλο για να απαιτήσουμε από κοινού επιδοτήσεις!

6. Πόσες φορές σε επιτόπια έλεγχο “ζημιάς από ελάφια” ήταν από κατσίκες…

7. Φρόντισε κάνεις για την επιβίωσή των ελαφιών μετα τις συνεχόμενες πυρκαγιές στο νησί μας…

8. Οταν στην ίδια περιοχή υπάρχει υψηλή πίεση από είδη που είναι βλαστοφάγα (πχ αίγες) τότε στρέφεται το Πλατόνι στη βόσκηση.

9. Έχει παρθεί κάποιο μέτρο ώστε να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα όπου και απο εκεί έχουμε απώλειες..

10.Τι απέγινε το παρκο στον Αγιο Σουλα, λειτούργησε πότε σωστά και γιατί εγκαταλείφθηκε. Ποια η πορεία και ποια η κατάληξη του… Επειδή μιλάμε για πάρκα!

Διερωτώμαι τόσα χρονια με τόσες ζημίες που καταλογίζουν στα ελάφια οι αγρότες γιατι δεν προστάτεψαν τις περιουσίες τους με περιφράξεις, έστω και με μικρής τάσης ρεύμα? Έβαλαν πλαστικό πλέγμα? Με το σκεπτικό να προστατέψουν τις καλλιέργειες η να θανατώσουν ελάφια? Οι εικονες μιλάνε από μόνες τους! Η λύση ήταν να δημιουργηθεί ενας φράχτης χωρις αρχή και τελος συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων απο όπου μπορούσε να έχει πρόσβαση το ελάφι και απο τις δύο μεριές???

Εγω πιστεύω οταν θες να προστατέψεις κατι ακριβό πχ ένα κόσμημα παίρνεις χρηματοκιβώτιο δεν βγαίνεις έξω να σκοτώσεις ολους τους κλέφτες.

Επανέρχομαι οσον αφορά τα παρκα που θέλουν να δημιουργήσουν τι πιστεύουν οτι θα πετύχουν?

Τα ελάφια είναι ευαίσθητα ζωα στο θέμα καρδιάς,

ποσα ζώα θα χαθούν στο κυνήγι αιχμαλωσίας τους?

Πως θα τα κυνηγήσουνε? Δεν πιάνεται ενα άγριο ζωο οπότε θα χρησιμοποιήσουν αναισθησία? Πως ξέρουν το βάρος του κάθε ζώου?

Υπάρχει αρκετός χώρος για εγκλωβισμό όλων των ζώων?

Τι θα γίνει με οσα δεν αιχμαλωθουν?

Θα πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα???

Οι αιμομιξίες που θα δημιουργηθούν μεσα στα πάρκα δεν θα αλλάξει την γενετική του ταυτότητα?

Υπάρχει κάποιος επιστήμονας που έχει κανει μελέτη και είναι σύμφωνος με όλα αυτά τα δεδομένα????

Η δράση για την σίτιση των ελαφιών που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο δείχνει πόση ανάγκη έχει το δάσος από καθάρισμα μιας καί υπάρχουν άπειρα σκουπίδια βλαβερά για την υγεία του Πλατονιού καθώς και πόση ανάγκη είχε το ζώο από τροφή, νερο και ασφάλεια!!! ΚΑΝΕΊΣ ΜΑ ΚΑΝΕΊΣ δεν βοήθησε τα Πλατόνια και την δράση μας. Τώρα ενδιαφέρθηκαν απο Περιφέρεια και από Δήμο ΑΛΛΑ για την θανάτωση του.

Η δράση στηρίχθηκε από τους συμπολίτες μας και τους συλλόγους από το εξωτερικό έως σήμερα και αυτοί θα ειναι στο πλευρό μας για να προστατεύσουμε το Ελαφι μας.

Δεν θα αφήσουμε το Πλατόνι μας έρμαιο σε κανένα επικίνδυνο απαίδευτο πολιτικό ον που εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα.

Θα μας βρείτε ΟΛΟΥΣ απέναντι σας!!

Αν εσείς αγαπάτε το χρήμα, εμείς αγαπάμε τα ζώα και ένα καθαρό περιβάλλον να αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας, βάλτε το καλά στο μυαλό σας!

verena.gr

0Shares