Scroll Top

Οι σύγχρονοι ” Ελαφοκυνηγοί”. Να μειωθεί ο πληθυσμός τους ,αλλά πώς ;

I-Rodos-ge-1146848-311159

Το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στη χθεσινή συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα  την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο θα απαιτείται η μείωση του πληθυσμού των ελαφιών, που αποτελεί το βασικό θέμα των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι αγρότες του νησιού μας. Λύση με την οποία συμφώνησε και ο Αλέξανδρος Κολιάδης, που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όπως και οι αγρότες που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους στην πλατεία Δημαρχείου.
 Βέβαια, δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα επιτευχθεί άμεσα η μείωση του πληθυσμού των ελαφιών, αν και οι λύσεις που υπάρχουν είναι περιορισμένες, και παραπέμπουν στο ελεγχόμενο κυνήγι!
Ήδη από χθες ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις, για την ομόφωνη απόφαση, της απαίτησης μείωσης του πληθυσμού των ελαφιών και το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιο τρόπο και γιατί δεν διευκρινίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο και τον κ. Κολιάδη που έσπευσε να συνηγορεί με την απόφαση αυτήν. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί και η στάση των παρατάξεων της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, που συμφώνησαν με την πρόταση αυτή, χωρίς να ζητήσουν περισσότερες εξηγήσεις για τον τρόπο που θα γίνει.
Οι αγρότες που έχουν χορτάσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για τον έλεγχο του πληθυσμού των ελαφιών, έφυγαν  από την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, περιμένοντας την υλοποίηση των υποσχέσεων που έλαβαν. Για ακόμα μία φορά θα δαπανηθούν πόροι για να γίνουν μελέτες, που θα αποτυπώνουν τον ακριβή αριθμό των ελαφιών,  οποίος εκτιμάται  πως αγγίζει τις 30.000! Από αντίστοιχες μελέτες υπάρχουν πολλές στα συρτάρια της περιφέρειας και η ανάθεσή τους είναι η «καραμέλα» προς τους αγρότες που πλήττονται από την παρουσία των ελαφιών, για να τους χρυσώσουν το χάπι και προκειμένου για να αποχωρήσουν από την πλατεία του Δημαρχείου.
 Ούτε οι μελέτες, ούτε και τα πάρκα με περίφραξη θα λύσουν το πρόβλημα, ας μην κοροιδευόμαστε και μεταξύ μας. Αν αυτή ήταν η λύση θα είχε προχωρήσει και εφαρμοστεί τόσα χρόνια και δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
 Να σημειωθεί ότι, τον Απρίλιο του 2022 η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη είχε εισηγηθεί   σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την σύσταση επιτροπής από μέλη του με στόχο την επεξεργασία πρότασης που θα κατατεθεί στην Κεντρική Διοίκηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των ελαφιών η οποία θα περιλαμβάνει  τον αποχαρακτηρισμό τους ώστε να επιτραπεί το ελεγχόμενο κυνήγι τους. Τότε η πρόταση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από  μέλη περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων του νησιού μας στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, που σχολίαζαν με ανάρμοστες εκφράσεις και εξέφραζαν την κάθετη αντίθεσή τους. Το επιχείρημά τους ήταν πως το ελάφι,  το σύμβολο της Ρόδου, δεν μπορεί να αποτελέσει θήραμα για τους κυνηγούς, χωρίς ωστόσο να προτείνουν εφικτές λύσεις για τον έλεγχο του πληθυσμού του. Μάλιστα τους οικολόγους και περιβαλλοντολόγους σιγοντάριζαν και τα πρωτοσέλιδα μερίδας του τοπικού τύπου, που σήμερα άλλαξαν  ρότα ως προς το θέμα του ελεγχόμενου κυνηγιού!
Από την πλευρά τους, στελέχη της διεύθυνσης Δασών, υπογράμμιζαν τότε, ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτραπεί το κυνήγι του ελαφιού, αφού ανήκει στα προστατευόμενα είδη και κατά συνέπεια είναι απαγορευμένο. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται αλλαγή του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος και σειρά τροποποιήσεων υπουργικών αποφάσεων.
Μάλιστα εκείνη την περίοδο, «ευαισθητοποιημένος» συμπολίτης μας τιμητής των πάντων, που πλέον έχει εξαφανιστεί, γιατί προαλείφεται για τη θέση του συμπαραστάτη του πολίτη στο Δήμο Ρόδου, με  καθημερινές αναρτήσεις του επί του θέματος, υποστήριζε «ότι είναι συμβολικό της κατρακύλας όταν χαρακτηρίζεις το σύμβολο του νησιού σου ως «επιβλαβές».
Ας το ξανασκεφτούν στον Δήμο γιατί σε κάποιον θα μείνει το προσωνύμιο «ο Ελαφοκυνηγός».
Τότε, πριν από δύο χρόνια, το ελάφι ήταν σύμβολο της Ρόδου, προστατευμένο είδος, σήμερα τι είναι και τι αποτελεί για τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες; Άραγε θα αντιδράσουν και θα διαμαρτυρηθούν έντονα στο ενδεχόμενο ελεγχόμενου κυνηγιού ή θα σιωπήσουν, για να διατηρήσουν οι πρωτεργάτες της αντίδρασης τις καρέκλες που κατέκτησαν με τον ιδρώτα τους;

0Shares