Scroll Top

Αντιδρά ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου για το νέο τρόπο εφαρμογής του μεταφορικού ισοδυνάμου στα καύσιμα στα νησιά.

600-1-744x509

 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηρωικής Νήσου Κάσου, κατά την τακτική του συνεδρίαση της Τρίτης 4 Αυγούστου 2020 και με αφορμή την απαράδεκτα αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για το νέο τρόπο εφαρμογής του μέτρου του μεταφορικού ισοδυνάμου στα καύσιμα στα νησιά μας, αποφάσισε ομόφωνα να συζητήσει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Μετά από λεπτομερή συζήτηση, κατά την οποία διατυπώθηκε ο έντονος προβληματισμός από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η σχετική απόφαση, ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως η Κάσος

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι Ο μ ό φ ω ν α

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ

1. Την άμεση αναβολή εφαρμογής του μέτρου, τουλάχιστον για τα μικρότερα νησιά, όπως η Κάσος, λόγω μη έγκαιρης τεχνικής και ουσιαστικής προετοιμασίας και πληροφόρησης.

2. Την ανάληψη ενεργειών από το αρμόδιο Υπουργείο, για την προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλου λογισμικού σε κάθε ταμειακή μηχανή πρατηριούχου (πιθανότατα ανάλογο με αυτό των ταξιδιωτικών πρακτόρων), όπου ταυτόχρονα με την απόδειξη συναλλαγής θα καταγράφεται ο κωδικός του μεταφορικού ισοδυνάμου του πελάτη στο σύστημα, ώστε σε δεύτερο χρόνο να πιστωθεί το ποσό που αναλογεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

3. Το άμεσο άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής αιτημάτων από όλους τους επαγγελματίες, που είναι απλήρωτοι από τις αρχές του 2020 και έχουν οδηγηθεί σε οικονομική καταστροφή, με χαρακτηριστικότατο παράδειγμα τους πρατηριούχους καυσίμων. Η καθυστέρηση αυτή δεν επιτρέπει την μείωση των τιμών των αγαθών και την ωφέλεια των κατοίκων.

4. Την ένταξη στις κατηγορίες των δικαιούχων του μεταφορικού ισοδύναμου όλων όσων διαθέτουν την ιδιότητα της εντοπιότητας (όχι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι δημότες και όσοι έχουν κατοικία στο νησί). Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένας καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας είναι και οι απόδημοι συμπατριώτες μας. Από αυτούς ζητάμε συνεχώς την στήριξη με τη μορφή χορηγιών προς το νησί τους, αλλά το Υπουργείο με την απόφασή του τους τιμωρεί με οικονομική επιβάρυνση, γιατί επισκέπτονται τον τόπο των προγόνων τους. Είναι δυσάρεστη η διαπίστωση ότι ως Δημοτική Αρχή αναγκαζόμαστε συνεχώς να υπενθυμίζουμε στους υπεύθυνους του Υπουργείου να λαμβάνουν υπόψη τους, τους παράγοντες της νησιωτικότητας. Ιδιαίτερα τα μικρά νησιά χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι κάτοικοί τους, να παραμείνουν στα νησιά τους για κοινωνικούς αλλά κυρίως και για εθνικούς λόγους.

0Shares

Leave a comment