Scroll Top

ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

158427591_10219700276205493_9204125108963848760_n
Την τελευταία εβδομάδα έχει προκληθεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Νισύρου αλλά και στο ευρύτερο κοινό με την δημοσίευση φωτογραφιών στα Μέσα Ενημέρωσης από το Ε.Α.Γ.Μ.Ε. που έδιναν την εντύπωση εκδήλωσης ηφαιστειακής ανησυχίας στη Νίσυρο.
Ο Δήμος Νισύρου δεν είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη κλιμάκιου της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. αποτελούμενο από επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων αλλά και δεν ήταν αποδέκτης των αποτελεσμάτων των παρατηρήσεων για την εκτίμηση της επικινδυνότητας σε φαινόμενα ρωγματώσεων όπως αναφέρεται στο Δελτίο τύπου της ΕΑΓΜΕ.
Το Δελτίο Τύπου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. αναφέρει ότι συντηρήθηκαν όργανα σταθμών παρακολούθησης των φυσικό-χημικών παραμέτρων των υδροθερμικών ρευστών στον κρατήρα Στέφανο και στα Λουτρά Νισύρου. Πως είναι δυνατόν να εγκατασταθούν οποιαδήποτε όργανα χωρίς την ενημέρωση του Δήμου; Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα που πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο; Επιπρόσθετα, ο Δήμος Νισύρου δεν είναι ενήμερος για την τοποθέτηση κάποιου νέου οργάνου στο Αυλάκι.
Η σωστή παρακολούθηση του ηφαιστείου και η τοποθέτηση/συντήρηση οργάνων από τις επιστημονικές ομάδες πρέπει να πραγματοποιείται πάντα σε συνεργασία και ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής και να αποφεύγεται η δημοσιοποίηση επισκέψεων που προκαλούν αναστάτωση στην τοπική κοινότητα της Νισύρου.
Ο Δήμος Νισύρου σε συνεργασία με επιστήμονες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμβάλλει στο συντονισμό της βασικής ηφαιστειολογικής έρευνας στη Νίσυρο, στη λειτουργία των υπαρχόντων δικτύων παρακολούθησης του ηφαιστείου, στη βελτιστοποίηση και μελλοντική επέκταση αυτών, στη διαχείριση ενδεχόμενης ηφαιστειακής κρίσης, αλλά και στη μελέτη της κατάστασης ηρεμίας του ηφαιστείου με συστηματική συλλογή ανάλυση των δεδομένων από τη συνεχή ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Στις αρχές του έτους έχουν τοποθετηθεί δύο σεισμογράφοι από το ΕΑΑ και βρισκόμαστε σε επικοινωνία για την τοποθέτηση άλλων δύο σε διαφορετικά σημεία. Για το θέμα του οξού της Παναγίας Σπηλιανής ο Δήμος γνωρίζει την κατάσταση των πετρωμάτων γι αυτό εδώ και ένα χρόνο έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάθεση μελέτης για την αντιστήριξη του και έχει δημιουργήσει κωδικό στον προϋπολογισμό για την εκτέλεση του έργου.
Για τη διάρρηξη στο Λακκί, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΚΠΑ από το 2001 ήταν γνωστά τα εξής και δε συντρέχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος ανησυχίας:
«Το διάστημα μεταξύ τον Νοέμβριο του 2001 και τον Δεκέμβριο του 2002, εκδηλώθηκε στην επίπεδη έκταση στο Λακκί μια μεγάλη διάρρηξη με συνολικό μήκος 600μ. και διεύθυνση Β-Ν. Η διάρρηξη αυτή άνοιξε κατά 350μ. χωρίς πρόδρομα φαινόμενα στις 20 Νοεμβρίου 2001 και ένα χρόνο αργότερα (στις 18 Δεκεμβρίου 2002) άνοιξε άλλα 250μ. νότια.
Στην διάρρηξη ΔΕΝ παρατηρούνται κατακόρυφες ή παράλληλες κινήσεις και διαφυγές αερίων ή υδροθερμικών ρευστών. Η διάρρηξη αυτή δημιουργήθηκε από την κατάρρευση του μαλακού ιζηματογενούς καλύμματος στον πυθμένα της καλδέρας, με μέγιστο ορατό βάθος 15-20μ. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην κατάσταση του ηφαιστείου πριν, κατά την διάρκεια και μετά την περίοδο αυτή. Η διάρρηξη αυτή φαίνεται να μην συνδέεται με μια επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου.
Το πιο πιθανό σενάριο για την δημιουργία της διάρρηξης αυτής είναι η κατάρρευση του ανώτερου στρώματος ιζημάτων στο ασυνεχές κατώτερο σχηματισμό υψηλής διαπερατότητας. Η διάνοιξη της μπορεί να εξηγηθεί επίσης, λόγω διάβρωσης από το νερό της βροχής και της αποστράγγισής του σε μεγαλύτερες ποσότητες κάτω από την πεδιάδα προκαλώντας μια δομή που τώρα εμφανίζεται στην επιφάνεια. Επίσης μπορεί να θεωρηθεί ως μια εκτόνωση τάσεων του εδάφους, χωρίς να παράγεται καμία σεισμική δόνηση, λόγω της γενικότερης διάνοιξης του νησιού σε διεύθυνση Α-Δ.»
0Shares

Comments (1)

Para despejar por completo tus dudas, puedes averiguar si tu esposo te está engañando en la vida real de varias maneras y evaluar qué pruebas específicas tienes antes de sospechar que la otra persona te está engañando. https://www.xtmove.com/es/how-to-track-my-husband-phone-calls-and-texts-find-signs-of-husband-infidelity/

Leave a comment