Scroll Top

BABYWEARING: ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΟΥ. ΑΝΝΑ- ΡΑΝΙΑ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ” Το babywearing εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλον τον κόσμο”

275112324_311643060950398_2593766371214886327_n-1024x682

Πριν καν γεννηθεί το πρώτο μου μωρό, ήξερα ότι θα ήθελα να το «φοράω» σε μάρσιπο. Δεν είχα, όμως, ιδέα ότι το babywearing είναι μια ολόκληρη… επιστήμη. Έτσι, παρασυρμένη από τις ευγενικές, χαμογελαστές –μα άσχετες– πωλήτριες γνωστού πολυκαταστήματος βρεφικών ειδών, αγόρασα έναν ακριβό, μη υφασμάτινο, μάρσιπο πασίγνωστης εταιρείας και όταν πήρα το ΟΚ από την παιδίατρο ξεκίνησα τις βόλτες, εντός και εκτός σπιτιού, με το μωρό επάνω μου. Η αίσθηση ήταν υπέροχη. Το μωρό δεν έκλαιγε ποτέ. Μπορούσα να κινηθώ ελεύθερα.
Όμως, λίγο καιρό μετά, καθώς το παιδί μεγάλωνε, δεν βολευόμασταν. Εγώ πονούσα και εκείνος δυσανασχετούσε. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το δεύτερο μωρό μου, στο οποίο χρησιμοποίησα τον ίδιο μάρσιπο… Έτσι και η μέση μου διαλύθηκε και το babywearing έληξε για τα δυο παιδιά σχετικά άδοξα, αρκετά πριν χρονίσουν.
Καθώς τα χρόνια περνούσαν και η μητρότητα αποκτούσε τον δικό της χώρο στο διαδίκτυο, διαπίστωσα ότι δεν ήμουν η μόνη που είχε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ούτε η μόνη που δεν ευχαριστήθηκε όσο θα άξιζε το «φόρεμα» των μωρών της. Ταυτόχρονα, όμως, διαπίστωσα πως υπήρχαν πλέον στη διάθεση των νέων μαμάδων μάρσιποι διαφορετικού τύπου, αλλά και σύμβουλοι babywearing. Μια από αυτές τις συμβούλους συνάντησα (για να της πω τον πόνο μου και) για να μας εξηγήσει τα πάντα για αυτή την πανάρχαια και ωφέλιμη πρακτική.

Τι σημαίνει πιστοποιημένη σύμβουλος babywearing;
Η Άννα-Ράνια Μιχαλάκη είναι βρεφονηπιοκόμος και μαμά 3 αγοριών. Eίναι, επίσης, πιστοποιημένη σύμβουλος babywearing (educated in Trageschule®-Certification Course) και βοηθάει τους γονείς (και τα μωράκια) μέσα από συναντήσεις, συνεδρίες, workshops και σεμινάρια να βιώσουν αρχικά ένα γαλήνιο τέταρτο τρίμηνο. Παρέχει ενημέρωση, συμβουλές, καθοδήγηση και υποστήριξη, ώστε να χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ εργονομικούς μάρσιπους που συμβάλλουν στην υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη του μωρού.
Μια σύμβουλος babywearing, λοιπόν, βοηθάει στην εξεύρεση συγκεκριμένων και πρακτικών λύσεων για να περνάνε οι γονείς χρόνο με τα μωρά τους. Αφού καταλήξει στον σωστό εργονομικό μάρσιπο, η σύμβουλος καθοδηγεί την οικογένεια βήμα βήμα για τις ρυθμίσεις του μάρσιπου στο σώμα των γονέων και στο μέγεθος του μωρού, για τη σωστή τοποθέτηση του μωρού, για τη θέση θηλασμού και για τους κανόνες ασφαλείας. Έτσι μπορεί όλη η οικογένεια να απολαμβάνει ασφαλές και άνετο babywearing.

Η πολιτιστική ιστορία του babywearing
Babywearing σημαίνει «φοράω το μωρό μου» ή «το μεταφέρω σε έναν μάρσιπο χωρίς να το κρατάω». Όπως εξηγεί η Άννα-Ράνια, το babywearing εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλον τον κόσμο. Ανάλογα την κουλτούρα και τον πολιτισμό θα δούμε διάφορους τρόπους που οι άνθρωποι μετέφεραν τα μωρά τους πάνω τους, για να τα προστατεύσουν, για να τα ταΐσουν, για λόγους υγιεινής, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δουλειές τους αλλά και στις αγροτικές τους εργασίες και φυσικά για φροντίδα. Οι «μάρσιποι» ήταν φτιαγμένοι από καλάθια, δέρματα ζώων, ξύλινες κατασκευές και μακριά υφάσματα.
Στον 20ο αιώνα τώρα, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 παρήχθη ο πρώτος «δομημένος» μάρσιπος Snugli, ενώ λίγο αργότερα εμφανίστηκε η εταιρεία Didymos, που ανέπτυξε το υφαντό wrap και το ring sling. Από τότε διαρκώς γεννιούνται νέες εταιρείες και το babywearing εξελίσσεται συνεχώς. «Όλο και περισσότερες έρευνες και μελέτες προστίθενται και διερευνούν τα οφέλη του σε γονείς και μωρά. Στη συνέχεια, αναγνωρίζεται και προσδιορίζεται η βέλτιστη θέση του μωρού σε έναν μάρσιπο, καταγράφονται κανόνες ασφαλείας και ιδρύονται σχολές για Συμβούλους. Φυσικά, η ανατροφή των μωρών σε “κοντινή απόσταση” για προστασία και ανταπόκριση εξακολουθεί να παραμένει πρωταρχικός κανόνας σε πολλά μέρη του κόσμου», υπογραμμίζει η Άννα-Ράνια.

Τα οφέλη του babywearing
«Δεν είναι μόνο χέρια ελεύθερα, είναι αμέτρητα. Είναι δεσμός, άμεση ανταπόκριση, εμπιστοσύνη, ασφάλεια, μα το σημαντικότερο είναι, ότι μεγαλώνεις ένα ήρεμο και ευτυχισμένο μωρό στην αγκαλιά σου. Η ανάγκη ενός μωρού για αγκαλιά είναι το ίδιο δυνατή και σημαντική, όπως η ανάγκη του για τροφή», τονίζει η Άννα-Ράνια. Πιο αναλυτικά, με το babywearing:

✔️ Το βρέφος προσαρμόζεται ομαλά στις αλλαγές και στους νέους ρυθμούς της ζωής του.
✔️Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται μεταξύ μαμάς και μωρού είναι η ιδανική για να ανακουφιστεί το μωρό από τους πόνους των κολικών.
✔️ Αντιμετωπίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
✔️Το βρέφος νιώθει ασφάλεια, αφού ειναι κοντά στους γονείς του, ακούγοντας τους χτύπους της καρδιάς τους.
✔️ Μειώνεται αποδεδειγμένα το κλάμα.
✔️ Ενισχύεται η ασφαλής προσκόλληση με τα πρόσωπα που φροντίζουν το βρέφος.
✔️ Αναπτύσσονται υγιώς τα ισχία του μωρού.
✔️ Ενισχύεται η επικοινωνία και η εγγύτητα.
✔️ Το μωρό προστατεύεται από το «σύνδρομο επίπεδης κεφαλής».
✔️ Οι γονείς έχουν ελευθερία κινήσεων, ενώ φροντίζουν το μωρό.
✔️ Το μωρό κατακτάει γρηγορότερα τον λόγο.
✔️ Υποστηρίζονται οι θηλάζουσες μητέρες.
✔️ Ακολουθείται η φιλοσοφία του Αttachment Parenting, μια και το babywearing αποτελεί βασική του αρχή.

Τα είδη των μάρσιπων
Όπως εξηγεί η Άννα-Ράνια, υπάρχουν πέντε είδη εργονομικών μάρσιπων. «Όλοι κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, να έχουμε το μωράκι μας στη αγκαλιά μας! Υπάρχουν απλώς διαφορετικά είδη, ώστε να βρει η κάθε οικογένεια αυτό που θα ταιριάξει καλύτερα στις ανάγκες της», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι είναι σημαντικό να επιλέξουμε έναν μάρσιπο που θα είναι απλός και εύκολος σε χρήση για τα δεδομένα μας, ώστε να μπορέσουμε να τον ευχαριστηθούμε πλήρως.

  1. Το υφαντό wrap, ένα μακρύ κομμάτι υφάσματος ειδικά κατασκευασμένο και ελεγμένο για την ασφάλειά του, το οποίο τυλίγετε γύρω από εσάς και το μωρό σας. Διατίθεται σε διαφορετικά μεγέθη, συνθέσεις, πυκνότητα, χρώματα, σχέδια, υφάνσεις και άλλα. Ιδανικό από βρέφος έως και νήπιο.
    2. Το ελαστικό wrap, ένα μακρύ κομμάτι μαλακού υφάσματος, αρκετά ελαστικό, που τυλίγεται πάνω μας και χρησιμοποιείται ως pre-tied, δηλαδή πρώτα το δένουμε πάνω μας και μετά τοποθετούμε το μωρό. Ιδανικό για το πρώτο έτος.
    3. Το ring sling, ένα ύφασμα από 1,70 έως 2,40 μέτρα, που στη μια άκρη έχει δυο κρίκους. Μέσα σε αυτούς, ασφαλίζετε το ύφασμα και δημιουργείτε μια «φωλίτσα» που φιλοξενεί το μωρό. Ταιριάζει απόλυτα σε όποιον το φοράει, καθώς ρυθμίζεται μοναδικά επάνω του. Ιδανικό από βρέφος έως και νήπιο.
    4. Το meh dai – half buckle, ένα πάνελ με δύο ζευγάρια ράντες. Το ένα ζευγάρι δένει γύρω από τη μέση και το άλλο κάθεται στους ώμους, δημιουργώντας ένα Χ πίσω στην πλάτη. Στη συνέχεια, περνάει πάνω ή κάτω από τα ποδαράκια του μωρού και δένει με κόμπο στην πλάτη μας. Το half buckle έχει κλιπ στη μέση (αντί για δύο ράντες). Οι ράντες των ώμων μπορεί να είναι φαρδιές ή και στενές. Ιδανικό από βρέφος έως και νήπιο.
    5. To full buckle είναι ένα είδος μάρσιπου που όλα τα σημεία του ασφαλίζουν με ένα κλικ. Αποτελείται από τη ζώνη μέσης, η οποία κλείνει με κούμπωμα, το πάνελ και 2 ρυθμιζόμενες ράντες, που κουμπώνουν με το λεγόμενο chest clip πίσω στην πλάτη. Ιδανικό από βρέφος έως και νήπιο.

Πώς εξασφαλίζουμε ότι φοράμε το μωρό μας σωστά;
Ο κάθε μάρσιπος συνοδεύεται από ένα manual. Πάντα, λοιπόν, πρέπει να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης, για να κάνουμε ασφαλές babywearing ανάλογα την ηλικία του μωρού μας. Εναλλακτικά, αν δεν μας αρέσουν τα… πειράματα και δεν θέλουμε να «ταλαιπωρούμε» το μωρό, μπορούμε να κλείσουμε μια συνεδρία με μια σύμβουλο, που θα μας λύσει τις απορίες και θα μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε τον μάρσιπο όπως ακριβώς πρέπει.
Όταν αφηγούμαι στην Άννα-Ράνια τη δική μου ιστορία, μου εξηγεί: «Από την περιγραφή σου δυο ενδεχόμενα υπάρχουν: Είτε ο μάρσιπος δεν ήταν εργονομικός είτε υπήρχαν λάθη στην τοποθέτηση. Στον εργονομικό μάρσιπο το μωράκι έχει ακριβώς την ίδια θέση που έχει όταν το κρατάμε στην αγκαλιά μας. Τα γόνατά του είναι σηκωμένα στο ίδιο ύψος με τον ομφαλό του και το κεφάλι του βρίσκεται στο στέρνο μας και έτσι δεν χαλάει το κέντρο βάρους μας, ώστε να επιβαρύνεται το σώμα. Όταν έχεις έναν εργονομικό μάρσιπο, μπορείς να φοράς το μωρό σου μέχρι την ηλικία ή τα κιλά που προτείνει ο κατασκευαστής. Βασική, βέβαια, προϋπόθεση για να το φοράς χωρίς ενόχληση, είναι να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις και να τοποθετείται σωστά».
Αναφορικά με τους πόνους στη μέση, η Άννα-Ράνια εξηγεί ότι ενόχληση είναι φυσιολογική στην αρχή, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να συνηθίσει το σώμα στα νέα δεδομένα. Είναι ακριβώς, όπως η γυμναστική: Τις πρώτες ημέρες πιανόμαστε, αλλά όσο συνεχίζουμε τα πιασίματα σιγά σιγά υποχωρούν. Κι έπειτα, μου αφηγείται τη δική της εμπειρία: «Έβλεπα γονείς να φοράνε νήπια σε μάρσιπο και απορούσα πώς γίνεται, ενώ εγώ κουραζόμουν απίστευτα με το ring sling που είχα. Ήταν περίπου 7 μηνών το δεύτερο μωρό μου, ένιωθα δυσφορία λίγο αφότου τον φορούσα και δεν συνέχισα για πολύ καιρό. Όταν γεννήθηκε, λοιπόν, το τρίτο μου μωρό μπόρεσα να καταλάβω πολλά περισσότερα (δεν είχα ακόμα ασχοληθεί επαγγελματικά με το babywearing), έπειτα από μια online συνεδρία που είχα με μια σύμβουλο. Δεν φορούσα το ring sling καλά. Φαινομενικά δεν ήταν λάθος, αλλά κάποιες λεπτομέρειες μας στερούσαν άνεση. Στην πορεία ανακάλυψα ότι και το ύφασμα έπαιζε σημαντικό ρόλο. Όταν δοκίμασα υφαντό, δεν πίστευα πόσο διαφορετικό ήταν. Το τρίτο μου μωρό, πλέον με γνώση, το φόρεσα περισσότερο από 3 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα».
Ένα μεγάλο ποσοστό γονέων, λοιπόν, ναι μεν προμηθευτήκαμε εργονομικό μάρσιπο, αλλά δεν καταφέραμε να τον φορέσουμε σωστά ή να τον ρυθμίσουμε στο σώμα μας ή δεν ταίριαζε ο μάρσιπος στο μέγεθος του μωρού μας και έτσι όλο το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε και το babywearing ταξίδι μας έφτασε στο τέλος του πολύ νωρίς.
«Όταν είσαι αρχάριος, δεν μπορείς να καταλάβεις απόλυτα αν φοράς σωστά το μωρό σου. Ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης του μάρσιπου, έχεις αρκετές πιθανότητες να το πετύχεις. Αν, όμως, κάτι σε ενοχλεί και η ενόχληση επιμένει ή το μωρό αντιδράει με κλάμα ή προκύψει οτιδήποτε άλλο που σου δημιουργεί ανασφάλεια, καλύτερα να επικοινωνήσεις με μια σύμβουλο για ένα fit check», προτείνει η Άννα-Ράνια.

Θηλασμός και babywearing
Γίνεται; «Αν πρέπει να απαντήσω μονολεκτικά, θα πω ναι. Όμως, είναι σημαντικό αρχικά να έχουμε εξοικειωθεί με τον θηλασμό και μετά με το δέσιμο του μάρσιπου ξεχωριστά, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να είμαστε σε θέση να τα συνδυάσουμε. Και η κάθε μαμά χρειάζεται τον δικό της χρόνο για να το πετύχει», εξηγεί η Άννα Ράνια. «Για να θηλάσουμε το μωρό μας στον μάρσιπο, θα πρέπει να χαλαρώσουμε τις ράντες και τη ζώνη του. Έτσι κατεβαίνει το μωρό στο ύψος του στήθους και μπορεί να θηλάσει! Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η προσοχή μας είναι στραμμένη στο μωρό! Με το ένα χέρι υποστηρίζουμε το στήθος, για να μην κλείσουν οι αεραγωγοί του μωρού και με το άλλο χέρι τον αυχένα του, εάν είναι απαραίτητο. Ο μάρσιπος δεν είναι αξεσουάρ θηλασμού. Μας βοηθάει όμως να θηλάσουμε και σε κίνηση. Ύστερα από κάθε θηλασμό επαναφέρουμε το μωρό στην αρχική του θέση, το ανεβάζουμε στο ύψος που ήταν και σφίγγουμε τις ράντες και τη ζώνη».

Μέχρι πότε;
Οι περισσότεροι μάρσιποι είναι από 0-2 ή 0-3 ετών, με όριο τα 15-20 κιλά. «Αν όμως θέλεις να συνεχίσεις το babywearing και μετά, μπορείς να προχωρήσεις σε toddler μέγεθος ακόμη και σε preschooler», τονίζει η Άννα-Ράνια. «Babywearing, βέβαια, δεν κάνεις όλο το εικοσιτετράωρο. Σίγουρα το μωρό βρίσκεται και σε άλλες θέσεις κατά την διάρκεια μια ημέρας, όπου αναπτύσσει τις απαραίτητες δεξιότητες. Όταν μάλιστα έρθει η στιγμή να περπατήσει, ε, τότε δεν το σταματάει τίποτα! Τότε αρχίζουν να αραιώνουν οι μαρσιπο-αγκαλιές και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις το μωρό σου και το ένστικτό σου και να το φοράς για όσο ακόμη το έχει ανάγκη».

Ευχαριστούμε την Άννα-Ράνια Μιχαλάκη, πιστοποιημένη σύμβουλο babywearing Die Trageschule®, ιδρύτρια του Babywearing365.com, της σελίδας Babywearing 365 in Real Life και του ελληνικού Group Babywearing g(R)eekery.

https://www.talcmag.gr/

0Shares

Comments (106)

купить медицинскую справку

Fabulous, what a weblog it is! This webpage gives useful data to us, keep it up.

This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks!

I’d like to find out more? I’d care to find out more details.

Howdy! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and wonderful style and design.

What’s up, yes this article is actually nice and I have learned lot of things from it concerning blogging. thanks.

Its like you read my mind! You seem to know so much approximately this, like you wrote the book in it or something. I feel that you could do with some % to drive the message house a bit, however other than that, this is magnificent blog. A great read. I’ll definitely be back.

I am regular reader, how are you everybody? This article posted at this site is truly pleasant.

After looking into a few of the blog posts on your web site, I really like your way of blogging. I saved it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check out my web site as well and let me know what you think.

Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

Outstanding post but I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. Thanks!

It’s not my first time to visit this website, i am visiting this site dailly and take good data from here daily.

I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any fascinating article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you did, the net shall be much more useful than ever before.

Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you could be a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back someday. I want to encourage continue your great posts, have a nice weekend!

I got this site from my friend who informed me about this site and now this time I am visiting this site and reading very informative articles or reviews at this place.

Hey there, You have done an excellent job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

Hello there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I’ll forward this information to him. Pretty sure he will have a very good read. Thanks for sharing!

Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired! Very useful information particularly the remaining part 🙂 I take care of such info a lot. I used to be seeking this particular info for a long timelong time. Thank you and good luck.

It is not my first time to pay a visit this website, i am visiting this site dailly and take good data from here everyday.

Great article! This is the type of information that are meant to be shared around the internet. Disgrace on the seek engines for now not positioning this submit upper! Come on over and seek advice from my web site . Thank you =)

Outstanding quest there. What occurred after? Good luck!

Unquestionably consider that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the internet the simplest thing to keep in mind of. I say to you, I definitely get irked even as folks consider concerns that they plainly do not recognise about. You controlled to hit the nail upon the top as smartlyand also defined out the whole thing with no need side effect , other people can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

Wow, this piece of writing is nice, my sister is analyzing such things, so I am going to inform her.

This design is steller! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

buy tricor 200mg for sale buy tricor for sale order fenofibrate for sale

I am extremely inspired together with your writing talents and alsosmartly as with the format in your blog. Is this a paid subject or did you customize it yourself? Either way stay up the nice quality writing, it’s rare to peer a nice blog like this one nowadays..

It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

Hi I am so excited I found your weblog, I really found you by error, while I was researching on Bing for something else, Anyhow I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I dont have time to go through it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the superb b.

Hi to all, it’s really a good for me to pay a visit this site, it contains helpful Information.

Hello there! This post couldn’t be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I’ll forward this article to him. Pretty sure he will have a very good read. Thank you for sharing!

Great delivery. Outstanding arguments. Keep up the good effort.

Исключительный частный эротический массаж в Москве база массажа

cost of cialis buy cialis 40mg online buy generic sildenafil 100mg

buy generic precose over the counter order generic micronase griseofulvin 250 mg generic

order minoxidil online cheap order mintop online cheap over the counter ed pills

This post will help the internet users for building up new weblog or even a blog from start to end.

precose without prescription fulvicin 250 mg us buy griseofulvin 250mg online

Greetings I am so grateful I found your blog page, I really found you by mistake, while I was searching on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the superb job.

aspirin online order lquin 250mg pills order imiquad sale

aspirin 75 mg us where can i buy zovirax imiquad over the counter

What’s up to all, the contents present at this website are truly awesome for people experience, well, keep up the nice work fellows.

I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects you write related to here. Again, awesome web site!

order dipyridamole sale pravastatin brand order pravastatin 20mg online cheap

I am really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A number of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any solutions to help fix this issue?

Superb blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any recommendations? Many thanks!

buy dipyridamole without a prescription pravastatin 20mg drug cheap pravachol

This post is in fact a pleasant one it helps new internet users, who are wishing for blogging.

buy generic florinef online loperamide buy online how to get loperamide without a prescription

purchase dydrogesterone without prescription purchase dapagliflozin pills buy jardiance paypal

how to get fludrocortisone without a prescription order fludrocortisone 100 mcg online cheap buy cheap imodium

For most recent news you have to visit world-wide-web and on web I found this website as a most excellent website for latest updates.

It’s really a nice and helpful piece of information. I’m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

order prasugrel 10mg pill dramamine 50mg cost purchase detrol online

order monograph 600 mg online pletal 100 mg drug buy cheap cilostazol

buy generic prasugrel online buy thorazine online cheap order detrol 2mg without prescription

Spot on with this write-up, I seriously think this site needs far more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the info!

This is very fascinating, You are an excessively professional blogger. I have joined your feed and sit up for in the hunt for more of your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks

vasotec 10mg over the counter buy duphalac bottles lactulose drug

enalapril where to buy enalapril 5mg price lactulose for sale

betahistine 16mg sale buy betahistine probalan online

Appreciation to my father who shared with me concerning this weblog, this blog is in fact remarkable.

order betahistine 16 mg order betahistine 16mg for sale benemid 500mg without prescription

Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to swap strategies with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

buy premarin 600 mg online premarin over the counter purchase viagra sale

Hi to all, the contents present at this website are in fact remarkable for people experience, well, keep up the nice work fellows.

Simply want to say your article is as astonishing. The clearness in your submit is simply nice and i can think you are knowledgeable in this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to stay up to date with drawing close post. Thank you one million and please continue the gratifying work.

order omeprazole 10mg generic buy generic montelukast 10mg order metoprolol generic

If some one wants to be updated with most up-to-date technologies afterward he must be pay a visit this website and be up to date everyday.

buy telmisartan 80mg online cheap molnupiravir 200mg over the counter molnupiravir without prescription

Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post and the rest of the site is also really good.

buy telmisartan 80mg sale buy hydroxychloroquine medication where can i buy molnupiravir

Hi to all, the contents present at this website are really awesome for people experience, well, keep up the nice work fellows.

tadalafil 5mg usa order cialis sildenafil 100mg cost

order cenforce 100mg generic chloroquine pills chloroquine 250mg tablet

Spot on with this write-up, I absolutely feel this site needs a lot more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the information!

provigil online buy deltasone uk buy prednisone 5mg online cheap

I always emailed this webpage post page to all my friends, because if like to read it next my links will too.

Hi there to all, how is all, I think every one is getting more from this web site, and your views are good designed for new users.

order generic modafinil 100mg prednisone pills prednisone 40mg us

I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. appreciate it

cefdinir for sale cefdinir order online lansoprazole 30mg price

cheap isotretinoin 20mg order zithromax 500mg how to get zithromax without a prescription

order lipitor 40mg pills buy norvasc pill buy norvasc 5mg online

I simply could not leave your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person supply for your visitors? Is going to be back often in order to check out new posts

Leave a comment