Δήμος Ρόδου….. 603.000 ευρώ για έξυπνες πόλεις ενώ έχουμε δημοτικό σύμβουλο που τα γνωρίζει καλύτερα και Δωρεάν…

Δήμος Ρόδου….. 603.000 ευρώ για έξυπνες πόλεις ενώ έχουμε δημοτικό σύμβουλο που τα γνωρίζει καλύτερα και Δωρεάν…

Άποψη: Του Γιάννη Κουμέντου

Πραγματικά είναι πολύ καλό να συμβαίνουν κινήσεις ανάπτυξης στην περιοχή μας και ειδικά στον δήμο Ρόδου. Προσπαθώντας να σερφάρω στο ίντερνετ μία ανάρτηση από άλλο δήμο μου δημιούργησε την περιέργεια να μπω μέσα στο Διαύγεια και να αρχίσω να βλέπω διάφορες αποφάσεις που έχουν σχέση με τον δικό μας δήμο. Σε μια από αυτές που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν αυτή που είχε σχέση με τις νέες τεχνολογίες και  με τις έξυπνες – λεγόμενες- πόλεις . Είναι μια αν δεν κάνω λάθος προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Τρικκαίων και με την εταιρία που διαχειρίζεται τον τρόπο που ο συγκεκριμένος δήμος έχει αποκτήσει κατα κάποιο τρόπο έξυπνη λειτουργία σε αρκετούς τομείς . Το κόστος της σύμβασης ήταν 603.000 ευρώ. Ενα νούμερο αρκετά μεγάλο που προσδίδει και το ανάλογο κύρος για το τι μπορεί να δημιουργήσει και ο δικός μας Δήμος Ρόδου αγοράζοντας προφανώς τεχνογνωσία.

Εδω θα σταθώ και θα βάλω στο τραπέζι μια διαφορετική παράμετρο. Να  τονίσω οτι είμαι πάντα υπέρ των όσων γίνονται με σκοπό την καλυτέρευση  και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όμως…….

Τα χρήματα αυτά που θα δοθούν για την απόκτηση τεχνογνωσίας έξυπνης πόλης θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Θα ας εξηγήσω παρακάτω.

Το 2012 σε ένα διαγωνισμό της KNX AWARDS για έξυπνα κτήρια και τεχνολογίες είχε λάβει μέρος και ένας Ρόδιος πολίτης . Το όνομα του Παντελής Προυσάλογλου. Μέσα σε εκατοντάδες διαγωνιζόμενους κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση και να λάβει το παγκόσμιο μετάλλιο για τα έξυπνα κτήρια . Με λίγα λόγια η διάκρισή του ήταν τέτοια που μάλιστα δε τιμήθηκε από την βουλή των Κυπρίων με την ανώτατη διάκριση γιατί οι Κύπριοι αντιλήφθηκαν άμεσα το επίτευγμά του. Εννοείται ότι στην Ελλάδα και δει στον τόπο μας ούτε στα ψιλά γράμματα δεν πέρασε αυτή η είδηση. Είναι αυτό που λέει ο λαός μας κανείς προφήτης στον τόπο του.

Γιατί το αναφέρω αυτό. Διότι ο Παντελής Προυσάλογλου είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ρόδου και ως όφειλε ο Δήμος μας θα έπρεπε να τον ” χρησιμοποιήσει” ή αν θέλετε καλύτερα να χρησιμοποιήσει τις απίστευτες γνώσεις που διαθέτει και να πάρει από αυτόν τα όσα χρειάζεται για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει ο Δήμος Ρόδου  έξυπνος. Όμως και πάλι  και σε αυτή την περίπτωση προτιμήθηκε να φέρουμε ξένο αίμα στο νησί για να μας δείξει αυτά που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα μέσα από τον  Προυσάλογλου. Κλασσική περίπτωση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος προφανώς διότι ο Προυσάλογλου δεν είναι στην συμπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου αλλά στην αντιπολίτευση μιας και ανήκει στην Ρόδος Αξιών του Δημήτρη Κρητικού.

Δηλαδή είναι προτιμότερο να ξοδευτούν 603.000 ευρώ σε ξένους παρά να πάρουμε σχεδόν δωρεάν τεχνογνωσία από έναν δικό μας άνθρωπο. Η πρότασή μου που μακάρι να περνούσε θα ήταν έστω και τώρα ο δήμαρχος μας Αντώνης Καμπουράκης που προφανώς δεν γνωρίζει τι διαμάντι διαθέτει στο δημοτικό συμβούλιο να βάλει μπροστά το συμφέρον του δήμου να μιλήσει μαζί του να πάρει ιδέες και να κερδίσει χρήμα , αφού τα παραπάνω λεφτά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού με περισσότερη ανάγκη.

Να τονίσουμε οτι και εφέτος είναι στον ίδιο διαγωνισμό και τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα . Προς το παρών βρίσκεται μεσα στην πεντάδα και απλά περιμένει την τελική σειρά των διαγωνιζομένων.

Στην εφημερίδα Ροδιακή το 2017 είχε γραφτεί και άρθρο με τίτλο  ” Ο Ροδίτης που καλούν οι κυβερνήσεις… των άλλων, να τους φτιάξει «έξυπνες πόλεις»!” 

«Αυτό που με τρομάζει στο μέλλον, είναι που όσο πάει και πλησιάζει», έγραψε κάποτε ο Αρκάς. Και τώρα, έρχεται με δρασκελιές εμπρός μας και ό,τι δεν μπορεί ν΄ ακολουθήσει μένει για πάντα πίσω!

Ο Παντελής Προυσάλογλου, ο Ροδίτης που κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο στα «έξυπνα κτήρια» και τώρα συνεχίζει να δραστηριοποιείται με τις «έξυπνες πόλεις», κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μας… ξυπνήσει. Και βραβεία συνεχίζει να παίρνει και οι κυβερνήσεις τον καλούν για να διδάξει τεχνογνωσία…

Οι κυβερνήσεις των άλλων… όπως σε λίγες μέρες της Κύπρου όπου θα μιλήσει γι’ αυτά που ξέρει και εφαρμόζει σ΄ όσους  έχουν περάσει σε άλλα επίπεδα, αφού το βλέμμα τους είναι στραμμένο πια στο μέλλον.

Από το 2012, που όλος ο πλανήτης ασχολήθηκε μ΄ αυτόν το Ροδίτη που «τους έβαλε τα γυαλιά», συνεχίζει να δημιουργεί, να εξελίσσεται και να παραμένει στο νησί που αγαπά και δε θέλει να αφήσει!

Φεύγετε για την Κύπρο σε λίγες ημέρες. Εκεί αναγνώρισαν την αξία σας!
Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης, με προσκάλεσε να είμαι εισηγητής,  σε συνέδριο που διοργανώνει η Βουλή της Κύπρου, στις 22 Ιουνίου με θέμα τα «έξυπνα κτήρια» και τις «έξυπνες πόλεις». Παρόντες θα είναι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες  από την Κύπρο και την Ελλάδα, παρουσία πρώην και νυν βουλευτών και αξιωματούχων και θα συντονίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Άγγελος Βότσης.

Εσείς τι θέμα θα εισηγηθείτε;
«Παγκόσμια προοπτική και εξελίξεις έξυπνων κτηρίων, έξυπνων πόλεων και έξυπνων δικτύων Internet of Things (IOT). Τα θέματα που θα απασχολήσουν, είναι η αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας στη βιομηχανία, οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην οικοδομή όπως η πράσινη δόμηση και τα έξυπνα κτήρια. Τεχνητή νοημοσύνη και άλλα. Επίσης, αποθηκευτικό νέφος-διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙΟΤ).

Τι σας έγραψαν για να σας προσκαλέσουν από την Κυπριακή Βουλή;
«Γνωρίζοντας την ενασχόλησής σας με τα έξυπνα υλικά, αλλά και την τεράστια επιτυχία σας όσον αφορά τα παγκόσμια βραβεία στα «έξυπνα κτήρια»,  θα είσαστε ο καταλληλότερος εισηγητής  για το θέμα «έξυπνα κτήρια». Υπάρχει εξέλιξη. Η τεχνική, από τα έξυπνα κτήρια προχώρησε στο επόμενο στάδιο και στον βασικό και κύριο στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας στον πλανήτη. Γεννιέται λοιπόν η ανάγκη η τεχνική να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο το οποίο είναι η αλληλεπίδραση πολλών έξυπνων, βιώσιμων κτηρίων, (έξυπνα δίκτυα). Περνάμε λοιπόν στις «έξυπνες πόλεις»  και όλα αυτά θα γίνονται πλέον χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου.

Κι ενδιαφέρεται η Κύπρος να εφαρμόσει αυτές τις εξελίξεις; Και μάλιστα καλεί το Ροδίτη γι αυτό;
Η Κύπρος,  έχει φτάσει στο σημείο να θέλει να δημιουργήσει από εδώ και πέρα έξυπνα-βιώσιμα κτήρια, έξυπνες βιώσιμες βιομηχανίες ώστε με την αλληλεπίδραση όλων αυτών των κτηρίων να μπορεί μελλοντικά να διαχειρίζεται το ενεργειακό της πρόβλημα. Προχωράνε πολύ και πολύ γρήγορα. Είναι μονόδρομος αυτό. Ο στόχος τους είναι οι επενδύσεις που θα γίνονται από εδώ και μετά να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Το 2012 κ. Προυσάλογλου, σηκώσατε το αγαλματάκι του νικητή στον παγκόσμιο διαγωνισμό της KNX AWARDS για τα «έξυπνα κτήρια», στην πιο σημαντική κατηγορία, αυτήν των κτηρίων της Ευρώπης. Πώς καταφέρατε κάτι τόσο μεγάλο;
Το βραβείο ήρθε γιατί ανοίξαμε τα όρια της τεχνικής. Το 1996 στη Ρόδο  φτιάξαμε το Palladium, το πρώτο ξενοδοχείο στην Ευρώπη με την τεχνική KNX. Μετά προχωρήσαμε με κάποιες εφαρμογές στο ξενοδοχείο Sun Beach, ύστερα φτιάξαμε ένα πολύ μικρό ξενοδοχείο το Astron για το οποίο και βραβευτήκαμε, κάναμε εφαρμογές στο ξενοδοχείο Grand Resort στο Πρασονήσι και στο Nafplia Palace στο Ναύπλιο. Συνεχίσαμε με πολλά κτήρια πέραν του ξενοδοχειακού χώρου. Το 2006 ξεκινήσαμε το ξενοδοχειακό συγκρότημα Elysium και συνεχίσαμε με την πλήρη κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος La marguise, μας εμπιστεύτηκαν οι ιδιοκτήτες του, και είναι αυτό για το οποίο βραβευτήκαμε.

Πιστεύετε ότι αυτό είναι το μέλλον;
Ακριβώς. Όλα αυτά τα χρόνια έχω έρθει αντιμέτωπος με εταιρείες κολοσσούς που  πουλούσαν προϊόντα με άλλου τύπου τεχνική και μετά εφάρμοσαν την τεχνική ΚΝΧ. Το 2011 και το 2012 η Γερμανία ξόδεψε 2,5 δις για να επανδρώσει όλα τα σχολεία της με την τεχνική αυτή. Κι αυτό για να μπορέσουν τα παιδιά που είναι το μέλλον,  να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μελλοντικά να διαχειρίζονται την εξοικονόμηση ενέργειας στον πλανήτη.

Δουλέψατε στη Ρόδο;
Η εταιρεία μας δούλεψε στο Ντουμπάι, όπου υπήρχε ζήτηση για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων project. Μας κάλεσαν επίσης από την Κροατία και την Αγγλία, είχαμε προτάσεις από τη Γερμανία, αλλά και από Κινέζικες κατασκευαστικές εταιρείες. Πριν τη βράβευση ένας από τους πλουσιότερους δήμους της Σμύρνης, ο δήμος Κασίγιακα μας κάλεσε να τους κάνουμε το project για τη δημιουργία έξυπνου Δημαρχείου.  Ναυάγησε, λόγω των εκλογών τότε και μας ξανακάλεσαν για τη δημιουργία εταιρείας για την κατασκευή του έξυπνου κτηρίου κυρίως στο ξενοδοχειακό κομμάτι, με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας.

Παραμένετε στη Ρόδο και συνεχίζεται να δίνετε τη μάχη και να σας αξιολογούν αυτοί που έχουν εφεύρει αυτήν την τεχνολογία. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Ουδείς προφήτης στον τόπο του. Ή αλλιώς: Γνώμη μπορούν να φέρουν όλοι. Γνώση για να φέρουν γνώμη, έχουν? Δυστυχώς κάποιοι που θέλουν να επενδύσουν επιχειρηματικά, αποπροσανατολίζονται από ανθρώπους που για να φέρουν τα πράγματα και τις καταστάσεις στα μέτρα τους,  τις κονταίνουν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προοπτική για το μέλλον. Όταν βρεθούμε στο μέλλον, που θα βρεθούμε στο σημείο των μεγάλων αλλαγών και της ανάγκης για τη διαχείριση της ενέργειας,  θα ψάχνουμε να βρούμε λύσεις οι οποίες δεν θα είναι εφικτό να εφαρμοστούν,  κι έτσι θα μπούμε σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες. Όσο για τη Ρόδο, φτιάξαμε κάποια  VIP κτίσματα ιδιωτικά. Επίσης ανοίξαμε το δρόμο σε ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, στη Σκιάθο και στο Ντουμπάι για το οποίο βραβευτήκαμε το 2012.

Σκεφτήκατε να φύγετε; Το σκέφτεστε ακόμα;
Κάποια στιγμή σκέφτηκα να φύγω, να εγκαταλείψω τη Ρόδο, λόγω της κρίσης. Είχα προτάσεις ειδικά από τη Γερμανία. Το ξανασκέφτηκα και είπα να μείνω να προσφέρω στον τόπο μου όσο το δυνατόν περισσότερο. Διδάσκω σε σεμινάρια ηλεκτρολόγων, είμαι αντιπρόεδρος τώρα πια στο Σωματείο Εργολάβων-Ηλεκτρολόγων και μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργολάβων-Ηλεκτρολόγων, κι ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που με στήριξαν…

Θα φύγετε  για λίγες ημέρες, να δώσετε τα φώτα σας στην Κυπριακή Βουλή ωστόσο ετοιμάζετε κι άλλα πράγματα!
Με κάλεσε επενδυτική εταιρεία από το εξωτερικό που ετοιμάζεται να επενδύσει σε ελληνικό νησί να δημιουργήσουμε μία τουριστική επένδυση με ξενοδοχειακή μονάδα και μαρίνες. Είπαμε ότι αυτό είναι το μέλλον!

0Shares

admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *