Scroll Top

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά αναβολή των προεδρικών εκλογών – Με «βουτιά» αντέδρασε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

donald-trump-ekloges-usa-arthro

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να αναβληθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου επικαλούμενος πιθανή απάτη μέσω επιστολικής ψήφου

Την αναβολή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος αβάσιμα επιχειρήματα περί νοθείας των εκλογών λόγω της αύξησης της επιστολικής ψήφου.

Η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι πολιτικά εφικτό.

Ο δείκτης Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έκανε «βουτιά» -1,72% αμέσως μετά το άνοιγμα, δεδομένου ότι σήμερα ανακοινώθηκε και ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε κατά 32,9%.

Οι ημερομηνίες των αμερικανικών εκλογών καθορίζονται από το Κογκρέσο. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει καμία καθυστέρηση στην ορκωμοσία του εκάστοτε προέδρου, που αυτή τη φορά είναι προγραμματισμένη για το 2021, ενώ όπως αναφέρεται, δεν του παρέχεται τέτοια δυνατότητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι με την καθολική ψηφοφορία θα υπάρξουν προβλήματα στην ασφάλεια των αποτελεσμάτων. Όπως έγραψε στο twitter, οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και δόλιες εκλογές στην ιστορία. ««Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, θέτοντας το ερώτημα: «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Η «βόμβα» του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ότι το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 32,9% το β’ τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για το μεγαλύτερη αρνητικό ρεκόρ στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υπολείπεται του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

0Shares

Leave a comment