Scroll Top

Έλαμψαν και φέτος τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου, με 17 διακρίσεις στους Χρυσούς Σκούφους 2022

0-02-05-1f489c96c1b5b43dba42c1a3e9964c743e87419cf7a403d5c1dce2b80496e259_6887c99378ebfbec

‘Έλαμψαν  για μια ακόμη χρονιά φέτος τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου, στη τελετή απονομής των
Χρυσών Σκούφων 2022, το βράδυ της Δευτέρας 4 Απριλίου  στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου
«Μεγάλη Βρετανία», με το Νότιο Αιγαίο να κρατά σταθερά τα σκήπτρα  στην υψηλή γαστρονομία.
Παρόντος του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου – ο οποίος στην αντίστοιχη τελετή του 2019 είχε
βραβευτεί για για την κατάκτηση του τίτλου “Νότιο Αιγαίο, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης
2019” – και εκπροσώπων του πολιτικού, του επιχειρηματικού, του πολιτιστικού και του γαστρονομικού
κόσμου της χώρας, 17 συνολικά εστιατόρια από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, απέσπασαν διακρίσεις
στο πλαίσιο των πιο επιδραστικών  γαστρονομικών βραβείων της Ελλάδας.
Ειδικότερα, 7 συνολικά εστιατόρια από το Νότιο Αιγαίο τιμήθηκαν με Χρυσό Σκούφο, ενώ 10 ακόμη
απέσπασαν την  τιμητική διάκριση Top Notch. Σημειωτέον ότι η κατηγορία Top Notch έχει καθιερωθεί
τα τελευταία χρόνια ως ένα νέο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, για τα πολύ καλά εστιατόρια της
Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση
ποιοτικών υλών.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:
«Στην 29η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων, χθες το βράδυ, τα εστιατόρια του Ν. Αιγαίου
έλαμψαν κερδίζοντας 17 διακρίσεις.
Κάθε χρόνο, η γαστρονομία μας κερδίζει έδαφος, θαυμαστές, φίλους.
Σημαντική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, η Γαστρονομία στο Νότιο Αιγαίο έχει μπει για τα
καλά στην ζωή των επαγγελματιών του Τουρισμού και προσθέτει στον χαρακτήρα και την
προσωπικότητα των νησιών μας στοιχεία παράδοσης και πολιτισμού που οι επισκέπτες μας τα

αναζητούν και τα αναγνωρίζουν.
Συγχαρητήρια στην ομάδα του Αθηνοράματος για τα 29 χρόνια προσφοράς.
Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μεθοδικά μαζί με τα Επιμελητήρια μας και τους
κλάδους της εστίασης και της παραγωγής τροφίμων πάνω σε αυτά που μας δίνουν βάθος,
περιεχόμενο και αισιοδοξία».
Η χθεσινή τελετή ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα του Zero Food Waste, το
παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα ηθικής και ενσυναίσθησης, που έχει ως στόχο την αλλαγή της
νοοτροπίας μας για το πώς χρησιμοποιούμε την τροφή, και που έχει αρχίσει να απασχολεί τους
μεγάλους σεφ του πλανήτη. Ήταν μια πρωτοβουλία που χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τρεις
κορυφαίους σεφ του πλανήτη και η οποία βρήκε ιδανική εφαρμογή στο κλείσιμο της χθεσινής βραδιάς
με ένα  δείπνο φτιαγμένο από "σκουπίδια".  Η πρώτη φορά στον πλανήτη που κορυφαίοι σεφ
περιποιήθηκαν υψηλούς προσκεκλημένους με τη λογική του Zero Food Waste ήταν το 2015,  όταν οι
αρχηγοί κρατών που συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για να προετοιμάσουν την περίφημη Συμφωνία
του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δείπνησαν με ανακυκλωμένα "σκουπίδια" που είχαν την
υπογραφή δυο διάσημων σεφ, του Νταν Μπάρμπερ και του Σαμ Κας.
Η αξιολόγηση των εστιατορίων  από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος όπως αποτυπώθηκε
στα φετινά βραβεία, έδειξε μια εντυπωσιακή άνοδο ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο οι
νέες είσοδοι στον θεσμό των βραβεύσεων που φέτος έφτασαν τις δεκατρείς, αλλά κυρίως το
ευχάριστο γεγονός ότι πληθαίνουν τα εστιατόρια με υψηλή βαθμολογία.
Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων εξελισσόμενος διαρκώς καθιέρωσε από φέτος δύο νέα  βραβεία. Το
One To Watch θα στρέφει κάθε χρόνο το βλέμμα όλων σε ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο
επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση, που ξεχωρίζει για την τόλμη και την πρωτοτυπία της, που ανοίγει
καινούργιους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το εστιατόριο δίνει οιωνούς για μια εξαιρετική πορεία.
Το βραβείο Chef Patissier της χρονιάς θα βραβεύει τον σεφ – πατισιέ του οποίου οι δημιουργίες
ξεχώρισαν και αξιολογήθηκαν με την υψηλότερη επίδοση στα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν στο
ετήσιο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.
Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων "Χρυσοί Σκούφοι 2022"
πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του
Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου
Αθηναίων. Masters  of ceremony ήταν η Ρένα Μόρφη και ο Κρατερός Κατσούλης.

Τα βραβεία  παρέδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η
Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Βουλευτής και πρώην Υπουργός
Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο General
Manager της UPFIELD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια Νίκος Λαβίδας, η Γενική
Διευθύντρια του Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 ο  Όλγα Κριτσιμά, o Γενικός Διευθυντής της Miele Hellas
Αθανάσιος Κυριαζής, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της
Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και
Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης
Παϊζάνης, η Marketing Manager της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Senior Brand Manager
Improrted Waters της Nestle Hellas Μαρία Γρίφσα, ο Senior Brand Manager – Mythos & Kaiser
Brands της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Βαγγέλης Μποκίδης, η Senior Brand Manager Confectionary της
Nestle Hellas Μαρίλη Αργύρη, η επικεφαλής του Θεσμού των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου
και ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου που βραβεύτηκαν είναι τα εξής:

Χρυσοί Σκούφοι 2022
Matsuhisa Mykonos (Ξεν. «Belvedere») | Γιαπωνέζικη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα
Selene (Ξεν. Katikies Garden) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά
Elements Restaurant (Ξεν. «Canaves Epitome») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
Lauda (Ξεν. Andronis Boutique Hotel) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
Noble Gourmet Restaurant (Ξεν. «Elysium Resort & Spa») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα |
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Καλλιθέα
Opson (Ξεν. «Andronis Arcadia») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
Petra Restaurant (Ξεν. «Canaves Oia Suites») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη
– Οία

Top Notch 2022
Avant Garden | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σύρος – Ερμούπολη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Γραφείο Τύπου

Πλατεία Τσιροπινά, Ερμούπολη, Σύρος 84100 – τηλ. 22813.61500, φαξ: 22810.82376
Πλατεία Ελευθερίας, Ρόδος 85100 – τηλ. 22413.60506, φαξ: 22413-60558

email: press@pnai.gov.gr

Baos (Ξεν. «Myconian Korali») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα
Bill & Coo Gastronomy Project (Ξεν. Bill & Coo) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Μεγάλη
Άμμος
Cuvée (Ξεν. «Aqua Blu Boutique Hotel + Spa») | Σύγχρονη κουζίνα | Δωδεκάνησα – Κως – Λάμπη
Grandma’s (Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Ίος – Χώρα
Jackie O’ Beach | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Σούπερ Παραντάις
Kenshō Ornos Restaurant (Ξεν. «Kenshō Boutique Hotel & Suites») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες –
Μύκονος – Ορνός
Kenshō Psarou Restaurant (Ξεν. KENSHŌ Boutique Hotels & Villas) | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα |
Κυκλάδες – Μύκονος – Ψαρού
Μαραθιά | Ελληνική κλασική κουζίνα | Κυκλάδες – Τήνος – Χώρα
Zuma (Ξεν. «Cavo Tagoo») | Γιαπωνέζικη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Στέφανος

0Shares

Comments (3)

Hey! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any suggestions, please share. Cheers!

Hey there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

First off I want to say great blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before writing. I have had trouble clearing my mind in getting my thoughts out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Kudos!

Leave a comment