Scroll Top

Το λεοντόψαρο μπήκε στην κουζίνα μας .

4 (002)

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του ΙΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου, επιστήμονες, αλιείς,
εστιάτορες, σεφ, σπουδαστές μαγειρικής αλλά και πλήθος κόσμου, γνώρισαν το
Λεοντόψαρο και γεύθηκαν συνταγές υψηλής γαστρονομίας. Αφορμή για όλα τα
παραπάνω, στάθηκε η ενημερωτική – διαδραστική εκδήλωση με θέμα: «Λεοντόψαρο:
Ένα ξενικό ψάρι – Γαστρονομική Έκπληξη!» που πραγματοποιήθηκε από την ΑΝ.ΔΩ Α.Ε,
στο πλαίσιο υλοποίησης του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας «Θαλάσσιο
Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», που χρηματοδοτείται από το CLLD/LEADER
Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση των χαρακτηριστικών του νεοεισερχόμενου
είδους στις θάλασσές μας από τη Διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και
από τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου (Ενυδρείο). Στη συνέχεια, μέλη της Λέσχης
Αρχιμαγείρων πραγματοποίησαν επίδειξη στον τρόπο καθαρίσματος και παρουσίασαν και
εκτέλεσαν συνταγές στους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε γευσιγνωσία σε πρωτότυπα
πιάτα που ετοίμασαν οι σεφ όπως ενδεικτικά: σούπα από λεοντόψαρο, λεοντόψαρο με
πλιγούρι, βίδες με φιλέτο λεοντόψαρου στη λαδόκολλα με τοπικά μυρωδικά, ακόμα και
ωμό λεοντόψαρο για να πεισθούν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι ότι πρόκειται για ένα έδεσμα
υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, που μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Τέλος,
τονίστηκε πως αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους ψαράδες της περιοχής μας, να
ενισχύσουν το εισόδημά τους με το νέο αυτό είδος, ενώ από την πλευρά τους, οι
εστιάτορες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λεοντόψαρο.
Πρόκειται λοιπόν, για μία εκδήλωση ιδιαιτέρως επιτυχημένη, ως προς την επίτευξη των
στόχων της συνεργασίας του LEADER Αλιείας για τις Θαλάσσιες Απειλές και τις προοπτικές
που φαίνεται να δημιουργούνται. Η επιτυχία για ακόμα μια φορά, οφείλεται στην άριστη
συνεργασία των τοπικών φορέων, οι οποίοι μαζί με την ΑΝΔΩ αγκάλιασαν την
πρωτοβουλία: Τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, την Περιφέρεια
Νοτίου Αιγαίου, τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου / ΕΛΚΕΘΕ (Ενυδρείο), το Επιμελητήριο
Δωδεκανήσου (Aegean Cuisine), το ΙΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου και φυσικά τους
ψαράδες μας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Π. Κουντούρη, διευθυντή του ΙΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου
για την φιλοξενία, την προετοιμασία και την εξυπηρέτηση του κοινού, στους Μορφίνο
Βαγγέλη, Μαρκάκη Γεώργιο, Βαρνάβα Κυριάκο, Στεργάκη Γεώργιο, Παραγιό Βασίλη και
Λουκία Μπίμπαση, καθηγητές και μέλη της Λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου για την
παρουσίαση και εκτέλεση των συνταγών, στην «Τροφοσύνθεση – Διμέλλης Απόστολος»,
«Τα Χειρομύλια» παραδοσιακά Ζυμαρικά Κατταβιάς, για την προσφορά τμήματος των
πρώτων υλών που απαιτήθηκαν, στην «Tatakis Wines» για την προσφορά των κρασιών
αλλά και τους κ. Π. Αγγουρά και Η. Πεζουβάνη για τις φωτογραφίες.

0Shares