Scroll Top

Καθαρά Δευτέρα: Μυστικά για να μη χαλάσετε τη διατροφή σας από έναν private chef

sarakostiana

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και οι περισσότεροι από εμάς -αν όχι όλοι!- δεν βλέπουμε την ώρα να απολαύσουμε τις ιδιαίτερες γεύσεις του σαρακοστιανού τραπεζιού και να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Όμως, παρ’ όλο που το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αποτελείται από νηστίσιμα φαγητά, δεν παύει να είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά.

Γι’ αυτό και ο private chef Πέτρος Συρίγος δίνει τις δικές του συμβουλές για να απολαύσουμε τις παραδοσιακές γεύσεις της ημέρας χωρίς τύψεις και περιττά κιλά

Ορεκτικά

Ντολμαδάκια, κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες δεν θα λείπουν από το τραπέζι μας, αλλά καλύτερα να μην ξεπεράσουν τα 4-5 κομμάτια.

Ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσουμε το γεύμα μας είναι μια πλούσια σαλάτα με φρέσκα ή/και βραστά λαχανικά ή χόρτα.

Ταραμοσαλάτα

Επειδή έχει αρκετές θερμίδες και αλάτι, προσπαθούμε να περιοριστούμε σε 1-2 κουταλιές της σούπας.

Λαγάνα

Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας φυσικά δεν μπορεί να λείπει από το σαρακοστιανό τραπέζι. Την απολαμβάνουμε όμως με μέτρο γιατί έχει περίπου ίδιες θερμίδες με το ψωμί.

Προτιμάμε λαγάνα ολικής άλεσης ή πολύσπορη.

Θαλασσινά

Είναι το βασικό φαγητό της ημέρας, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σελήνιο.

Προσέχουμε την ποσότητα στα τηγανητά θαλασσινά που θα φάμε.

Προτιμάμε ψητά, μαγειρευτά ή αχνιστά θαλασσινά, όπως ψητό χταπόδι, σουπιές, γαρίδες, καλαμάρι ή μύδια.

Όσπρια

Μαυρομάτικα, ρεβίθια, φάβα, φασόλια, βρίσκονται πάντα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και είναι μια πολύ καλή επιλογή για να συνοδεύσουμε τα θαλασσινά μας και να εμπλουτίσουμε το γεύμα μας με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Υδατάνθρακες

Κριθαράκι, πατάτες, μακαρόνια και ρύζι μπορούν επίσης να προστεθούν στο πιάτο μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα ριζότο με θαλασσινά, πατατοσαλάτα ή κριθαρότο με γαρίδες ή καλαμάρι.

Χαλβάς

Είναι το γλυκό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα. Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό γλυκό χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά του ταχινιού που περιέχει.

Κρύβει όμως πολλές θερμίδες και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα, αφού μόλις 30 γραμμάρια χαλβά δίνουν περίπου 150 θερμίδες.

Και το σημαντικότερο…

Εκμεταλλευόμαστε την ημέρα για να κινηθούμε! Πετάμε χαρταετό τιμώντας το έθιμο, πηγαίνουμε για περπάτημα ή βγαίνουμε μια βόλτα.

Φωτογραφία: iStock

iatropedia.gr

0Shares