Scroll Top

Ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή για την εγκατάλειψη του Αγαθονησίου από την Κυβέρνηση

1

Την αγανάκτηση και την απόγνωση των κατοίκων του Αγαθονησίου που λόγω της αδιαφορίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βρίσκονται κατ’ουσίαν σε αποκλεισμό εδώ και ένα μήνα, έφερε με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ.υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης. Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη, την Παρασκευή 24  Νοεμβρίου.

Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, στην τύχη τους έχουν εγκαταλειφτεί οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, από τις 15 Οκτωβρίου, εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας του αρμόδιου υπουργείου να προκηρύξει διαγωνισμό ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας σε πλοίο που θα εξυπηρετεί κατά τους χειμερινούς μήνες τη γραμμή σύνδεσης του νησιού με τη Σάμο. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύσσεται κάθε άνοιξη ή καλοκαίρι. Φέτος  η προκήρυξη του έγινε στις 23 Νοεμβρίου, ένα μήνα μετά τη λήξη της σύμβασης του πλοίου που με απευθείας ανάθεση εξυπηρετούσε τη γραμμή Αγαθονήσι –  Πυθαγόρειο Σάμου και μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου που ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού.

Οι εκκλήσεις του Δημάρχου και των κατοίκων του νησιού για την άμεση επίλυση του προβλήματος,  δεν έτυχαν καμίας ουσιαστικής ανταπόκρισης από την Κυβέρνηση. Η αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείου έχει σοβαρότατες επιπτώσεις. Οι ακρίτες κάτοικοι του Αγαθονησίου δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ιατρικά ραντεβού, ενώ τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στον ανεφοδιασμό του νησιού με φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Παραλλήλως η απομόνωση του νησιού, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα,  απειλεί την επιβίωση της μοναδικής επιχείρησης ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργεί εκεί από την οποία εξαρτώνται 30 οικογένειες εργαζομένων.

Οι κάτοικοι του ακριτικού Αγαθονησίου βρίσκονται σε απόγνωση νιώθοντας απολύτως εγκαταλελειμμένοι από το ελληνικό κράτος και αποκλεισμένοι. Η πρωτοφανής καθυστέρηση της προκήρυξης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με  τη Σάμο επιφέρει τρομακτικές συνέπειες στον εφοδιασμό του νησιού με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα, κλπ.

Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό. Για ποιο λόγο δεν υπήρξε έγκαιρη προκήρυξη την άνοιξη ή το αργότερο το καλοκαίρι, της ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας σε πλοίο που θα εξυπηρετεί τη γραμμή σύνδεσης του νησιού με τη Σάμο, όπως τα προηγούμενα χρόνια και γιατί στη δημοσιευθείσα τελικώς στις 23-11-2023 προκήρυξη μειώθηκαν τα εβδομαδιαία δρομολόγια από 4 σε 3 την εβδομάδα; Τι σκοπεύει να πράξει και κυρίως μέχρι τις 27-12-2023, που ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε, προκειμένου να αρθεί άμεσα  η απαράδεκτη κατάσταση «που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε θέτοντας ακόμα σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων του Αγαθονησίου;» 

0Shares