Scroll Top

Εκλογές στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου. Αλλαγές και …εκπλήξεις

421124412412

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία παρέχονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις ως προς τη διαδικασία ανάδειξης των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου.

Εισαγωγικά αναφέρει η εγκύκλιος ότι με τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών της 8ης, και όπου ήταν αναγκαίο, της 15ης Οκτωβρίου 2023, αναδείχθηκαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όλων των δήμων της χώρας. Το δημοτικό συμβούλιο είναι το κυρίαρχο όργανο διοίκησης του δήμου, καθώς διαθέτει γενική αποφασιστική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις του δήμου, αποφασίζει δηλαδή για όλα τα θέματα που δεν ανατίθενται ρητά σε άλλο όργανο διοίκησης του δήμου.

Αναγκαία προϋπόθεση για τη νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου αποτελεί η πλήρωση της θέσης του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα.

Η εκλογή του νέου προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα δημοτικού συμβουλίου θα λάβει χώρα έως και τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024. Για την αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2029 η πρώτη θητεία των μελών του προεδρείου έχει διάρκεια τριάντα (30) μήνες και θα λήξει στις
30 Ιουνίου 2026.

Το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου συγκροτείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα, ως εξής:

α) Ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του δημάρχου.
β) Ο αντιπρόεδρος προέρχεται από τη δεύτερη σε εκλογική δύναμη παράταξη
γ) Ο γραμματέας προέρχεται από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη.

Σε περίπτωση που στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσωπούνται δύο μόνο παρατάξεις, ο γραμματέας προέρχεται από την παράταξη του δημάρχου.

Η σειρά κατάταξης των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με την εκλογική τους δύναμη διαμορφώνεται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και αποτυπώνεται στη σχετική απόφαση ανακήρυξης των επιτυχόντων από το αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο.

Τυχόν αλλαγές στον αριθμό των μελών των παρατάξεων λόγω ανεξαρτητοποιήσεων ή διαγραφών, δεν οδηγεί σε επανακαθορισμό της σειράς τους στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου και, επομένως, δεν επηρεάζει τη συγκρότηση του προεδρείου.

Η πρώτη κόντρα αναμένεται στην παράταξη Γερονικόλα . Είναι τρίτος στην σειρά και πλέον καλείται ο επικεφαλής να διαλέξει ποιον θα στείλει για γενικό γραμματέα του δήμου. Ωστόσο ήδη έχουν δηλώσει την ανεξαρτητοποίηση τους τέσσερα μέλη της παράταξής του και εδω γεννάται το ερώτημα ποιος θα είναι αυτός που θα καθίσει στην καρέκλα του γενικού γραμματέα. Σίγουρα στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα που θα συμβούν.

0Shares