Scroll Top

Δύο ξένοι ο Γ. Χατζημάρκος και Α.Κολιάδης

412861087_908979867254435_4128672100826521656_n

Του Παντελή Χατζηπέτρου

Ράγισε τα γυαλί στις σχέσεις Γιώργου Χατζημάρκου και Αλέξανδρου Κολιάδη.  Η ρήξη επήλθε νωρίτερα από το αναμενόμενο και όπως εκτιμάται μέχρι το τέλος της θητείας τους, οι μεταξύ τους σχέσεις θα έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα.
Μπορεί  με την κίνησή τους να επισκεφτούν από κοινού το κύτταρο  του νέου ΧΥΤΑ στη Βόρεια Ρόδο, με συνοδεία δημοσιογράφων, να επιθυμούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών, όμως μετά τα όσα προηγήθηκαν, η σχέση τους έχει κλονιστεί και ο καθένας ακολουθεί το δικό του δρόμο με τις αποφάσεις που λαμβάνει.

 Ο κ. Κολιάδης, υπέπεσε σε ατοπήματα που οδήγησαν σε ρήξη με τον κ. Χατζημάρκο. Μάλιστα ο τελευταίος και με δημόσιες δηλώσεις του εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Κολιάδη με αφορμή το τέλος ανθεκτικότητας και τα σχόλιά του για την λειτουργία των Δημάρχων.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην περιοχή μας, υποστηρίζουν πως οι μεταξύ τους σχέσεις δοκιμάστηκαν έντονα την περίοδο που στην επικαιρότητα υπήρχε το θέμα με τις φαραωνικές επενδύσεις στην Μαρίνα. Η διγλωσσία και τα ήξεις αφίξεις του κ.Κολιάδη, φαίνεται πως ενόχλησαν τον κ. Χατζημάρκο, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επένδυσης στην περιοχή και θα περίμενε η θέση του να είναι εξ αρχής ξεκάθαρη, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος, και να μην τεθούν σε κίνδυνο τα μεγαλεπήβολα σχέδια της εταιρείας «ΜΑΡΙΝΕΣ ΡΟΔΟΥ Α.Ε». Όμως ο κ. Κολιάδης παρότρυνε εκπροσώπους φορέων να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της αύξησης των όρων δόμησης στην Μαρίνα Ρόδου, όμως στο τέλος αναδιπλώθηκε δηλώνοντας πως είναι υπέρ της επένδυσης.
 Παρά την συμφωνία που φημολογείται πως έγινε και στις εκλογές της ΠΕΔ, για να αναλάβει την Προεδρία της ο Δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης Αλέξανδρος Αθανασίου, ο εκλεκτός του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Κολιάδης όχι μόνο δεν την τήρησε, άλλα παρασκηνιακά έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να την αποδυναμώσει. Με όπλο τις 22 ψήφους που κουβαλούσε μαζί του, (τα μέλη της παράταξης του) στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, έπαιξε παιχνίδι, για να εξασφαλίσει όσες περισσότερες ψήφους μπορούσε για τον εαυτό του, αφήνοντας μακρά πίσω από την τελική κατάταξη τον κ. Αθανασίου, ο οποίος έλαβε μόλις 37 και εκλέχθηκε έβδομος κατά σειρά από τους δημάρχους στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Στη συνέχεια ο κ.Κολιάδης αφού τα έπαιξε όλα για όλα για να εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, και όταν δεν τα κατάφερε, κόντρα στην επιθυμία του Γιώργου Χατζημάρκου, διεκδίκησε την προεδρία της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, την οποία και κατέκτησε διασύροντας το ακλόνητο όπως φαινόταν αρχικά φαβορί, κ. Αθανασίου.
Η ήττα του Δημάρχου Σύρου- Ερμούπολης στις εκλογές της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ερμηνεύτηκε και ως αμφισβήτηση της κυριαρχίας του κ. Χατζημάρκου στον Α’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ενώ ο κ. Κολιάδης έστειλε το μήνυμα πως δεν είναι εξ’ ολοκλήρου του χεριού του.
Αποκορύφωμα της υποβόσκουσας κόντρας του ήταν η ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, να διεκδικήσει για τους Δήμους το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που καταλήγει σήμερα στον κρατικό κορβανά. Ήταν η κορυφή του παγόβουνου για τον Γιώργο Χατζημάρκο, καθώς θεωρεί  πως έχασε την παντοδυναμία και τον έλεγχο στο χώρο του Α’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που είχε προηγηθεί της ΠΕΔ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για λογαριασμό των Δήμων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων θα διεκδικούσε την επιστροφή του 75% του τέλους ανθεκτικότητας.
Και αφού η πλειοψηφία των Δημάρχων δεν έκανε πίσω στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος αναγκάστηκε να δηλώσει πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παραιτείται από τη διεκδίκηση του τέλους ανθεκτικότητας.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που ο Γιώργος Χατζημάρκος στη διάρκεια της θητείας του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανακρούει πρύμναν. Υπαίτιο της υποχώρησής του θεωρεί τον κ. Κολιάδη, που   μπορεί να στηρίχθηκε από την περιφερειακή αρχή για να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές, όμως ως συμπαίκτης είναι δύσκολος και απρόβλεπτος, ξέρει να μπλοφάρει και δεν υπολογίζει τον συνομιλητή του όποιος και αν είναι αυτός.
 Μπορεί ο κ. Κολιάδης μετά τις ειρωνικές και με νόημα προς στους αποδέκτες του, δηλώσεις του κ. Χατζημάρκου, να επέλεξε την σιωπή για να μην ρίξει λάδι στην φωτιά, όμως η ψυχρότητα στις σχέσεις τους είναι πασιφανής, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να πέσουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους.

0Shares