Scroll Top

Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας .Η πραγματικότητα θα συμβαδίζει με τον εθισμό ( λόγω των lockdown) στην εικονική εμπειρία.

shutterstock_1408289162-1280x720
«Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ζωής μας συμβαίνει μόνο μέσα στο κεφάλι μας» αναφέρει ο Οδυσσέας Ιωάννου στο κυριακάτικο χρονογράφημα του στο ΒΗΜΑ (χωρίς να είναι σίγουρος και αυτος ποιος το είπε πρώτος). Ταυτόχρονα, στο οικονομικό ένθετο της ίδιας εφημερίδας διαβάζω ότι μεγάλοι tour operators ετοιμάζουν ταξίδια με virtual reality ώστε να συντηρούν την δίψα των πελατών τους για τουρισμό.. Θα το πω απλά όπως το σκέφτομαι: όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, μάλλον απο τον καναπέ τους θα αντικαταστήσουν για αρκετό καιρό το αεροπλάνο, τα πλοία, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
Είναι πασιφανές: Η πραγματικότητα θα συμβαδίζει με τον εθισμό ( λόγω των lockdown) στην εικονική εμπειρία. Στην επιτόπια περιήγηση του Κόσμου. Το οπτικοακουστικό θα εισβάλλει στο ασυνείδητο με ταχύτητες φωτός ώστε να αντικαταστήσει το Πραγματικό .Αλλάζει ουσιαστικά η θέαση των πραγμάτων, του Κόσμου του ίδιου .
Η εμπειρία(και ο ίδιος ο εαυτός) θα είναι μια εικονική προσομοίωση, μια προβολή . Ο κορονοιός γίνεται η αιτία να επιστρατεύσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις διεθνώς την φαντασία και την ψευδαισθητική ηδονή στις υπηρεσίες και στον σχεδιασμό προϊόντων. Θα μας πουλάνε εμπειρία στην πολυθρόνα μας, με γυαλιά, με οθόνες, με σενσορες( αισθητήρες ).
Ναι, πρέπει να το χωνέψουμε: ο ψηφιακός καπιταλισμός μετα τα ιντερνετικά μας αποτυπώματα και το συμπεριφορικό μας πλεόνασμα (βλ Ζουμποφ) τώρα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τους σενσορες που σχεδιάστηκαν για να εισέλθουν εντός του σώματος μας. Αφού η βιοπολιτική της καραντίνας καθυπόταξε ήδη τους νοητικούς μας αισθητήρες έρχεται η εικονική πραγματικότητα, το διαδίκτυο των συσκευών (internet of things) και η τεχνητή νοημοσύνη να μας κάνουν να αισθανόμαστε (και να απολαμβάνουμε φυσικά) χωρίς να χρειάζεται μετακίνηση, συνωστισμό, εγγύτητα, βλέμμα, επαφή.
Η επιθυμία μετακομίζει στην παλάμη μας, στην οθόνη του smartphone και η απόλαυση θα γίνεται βίωμα μέσω της δυνητικής αναπαράστασης ενός τόπου, ενός Άλλου, μια εναλλακτικής πραγματικότητας. Το εμπόρευμα του μέλλοντος θα είναι η φαντασιακή προβολή. Καλως ήλθατε στην έρημο του Εικονικού, στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Αυτή που συντελείται χρόνια τώρα,, αλλά πλέον βρίσκεται στην στιγμή της κορύφωσης της, με την ανθρωπότητα κλεισμένη στο σπίτι, εθισμένη να μαθαίνει και να εργάζεται αποκλειστικά μέσα από τις οθόνες.Και πάντα με social distancing και περιορισμένες αληθινές επαφές..
Αα
0Shares

Comments (3)

Wow, fantastic blog format! How lengthy have you been blogging for?

you make running a blog glance easy. The overall look of
your web site is magnificent, as smartly as the content!
You can see similar here dobry sklep

Excellent web site you have here.. It’s difficult to find
quality writing like yours these days. I seriously appreciate individuals
like you! Take care!! I saw similar here: Sklep

Somebody necessarily help to make significantly articles I’d state. That is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the analysis you made to make this actual put up extraordinary. Fantastic job!

Leave a comment