Scroll Top

ΑΣ Ρόδος . Τα λάθη που οδήγησαν και φέτος εκτός στόχων τα “ελάφια” .

420726918_332759479332087_1806394107299169021_n

Του Γιάννη κουμέντου

Τώρα που έχει στην ουσία ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα στην Γ εθνική απομένουν έξι αγωνιστικές ακόμη , ήλθε η ώρα για τα συμπεράσματα, ειδικά για την πάλαι ποτέ κραταιά ομάδα της Ρόδου. Ασχολούμαστε με τα ελάφια διότι είναι μέσα στην καρδιά των φιλάθλων περισσότερο από τις καλές στιγμές των παλαιοτέρων  ετών παρά τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια .

Μια χρονιά απογοήτευση τι πιο σύνηθες τα τελευταία πέτρινα χρόνια ιδιαίτερα δε, από το 2020 όταν η ομάδα ανέβηκε στην Σούπερ Λίγκα 2 , μια χρονιά που γέμισε ελπίδες τον φίλαθλο κόσμο αλλά αποδείχθηκαν φρούδες.

Η Ρόδος η οποία θα μπορούσε να μπει σε μια νέα ποδοσφαιρική τροχιά όμως στην πορεία κατέληξε να είναι τρένο που εκτροχιάσθηκε. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς . Τα παιχνίδια που δεν κατέβηκε εντός έδρας να αγωνιστεί; Αυτό και αν ήταν μαύρη σελίδα. Το περιβόητο παιχνίδι στο Γύθειο με την χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος η οποία στο πιο κρίσιμο ματς κέρδισε την ομάδα μας; Ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τι έγινε εκείνο το απόγευμα , αλλά απαντήσεις δεν πρόκειται ποτέ να βρεθούν γιατί απλά αυτοί που ξέρουν κρύβουν την αλήθεια. Τα φετινά αποτελέσματα εντός έδρας με ομάδες που στο τοπικό Δωδεκανήσου θα ήταν από την μέση και κάτω;

Να πάμε στα σημερινά δεδομένα.΄

Πολλά ήταν τα λάθη που συνέβησαν φέτος ώστε και πάλι η Ρόδος να βγει εκτός του στόχου της . Έλλειψη σωστού σχεδιασμού . Δόθηκαν τα κλειδιά στον Κώστα Καπίνο ο οποίος σαν μάνατζερ αυτό που έκανε ήταν να «πουλήσει» το προϊόν του – βλέπε ποδοσφαιριστές- και σε ακριβή τιμή σε έναν πρόεδρο που τόσα χρόνια παρά την ενασχόλησή του με το άθλημα δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να μάθει από τα πολλά λάθη του και να συνεχίζει σε ακόμα περισσότερα. Και δεν φτάνει που είναι απαγορευτικό να αγοράζεις από έναν μάνατζερ περισσότερους από δύο ποδοσφαιριστές για πολλούς λόγους , τον τοποθέτησε – άκουσον – άκουσον και τεχνικό διευθυντή ή και γενικό αρχηγό. Αυτά είναι ποδοσφαιρικά λάθη που διδάσκονται σε όλες τις ποδοσφαιρικές σχολές. Συνέπεια αυτών πριν αλλάξει ο χρόνος να αποχωρήσει από την ομάδα μιας και δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με την διοίκηση αλλά και τον προπονητή. Όχι ότι οι άλλοι που επιλέχθηκαν έδειξαν να έχουν διάθεση να δώσουν νέο ειδικό βάρος στον σύλλογο που ζητά σαν διψασμένο χώμα να δροσιστεί με άνοδο σε μια επαγγελματική κατηγορία.

Συνεχίζουμε, άλλο λάθος το πιο σοβαρό. Όταν πέρυσι τελείωσε το πρωτάθλημα μετα το παιχνίδι με τον Πανγυθεατικό έπρεπε ο τότε προπονητής Μανόλης Σκύβαλος να παραιτηθεί ή να τον παραιτήσουν με κάποιο τρόπο μιας και ήταν ο πρώτος υπεύθυνος για όσα είχαν συμβεί εκεί. Αντίθετα δε τον επιβράβευσε η διοίκηση πέρασε στο ντούκου αυτήν την ποδοσφαιρική ξεφτίλα και του έδωσε το περιθώριο να παραμείνει στον πάγκο. Αυτό και αν ήταν ότι χειρότερο . Η συνέχεια γνωστή απολύθηκε ο Σκύβαλος , προσλήφθηκε ο Κιάσσος κάθισε στον πάγκο ελάχιστα , η διοίκηση δεν τον στήριξε σε μια κόντρα με τον Λορεν Κέρι που ζήτησε να απομακρυνθεί για λόγους πειθαρχίας και προτίμησε ο πρόεδρος που ήταν δική του αποκλειστική επιλογή να απομακρυνθεί ο προπονητής. Τελικά εκδιώχθηκε ο Κερι μερικές ημέρες αργότερα.

Προσελήφθη ο κ. Μπαξεβάνος που ναι μεν ήταν εξαιρετικός χαρακτήρας άνθρωπός της εκκλησίας αλλά προπονητικά λίγος. Και μετά είχαμε για μια ακόμη φορά την επιστροφή του Νίκου Κουρμπανά.

Τι να πούμε γραφικές καταστάσεις που τραυματίζουν την ιστορία της Ρόδου. Όχι ότι ο Κουρμπανάς φταίει σε κάτι ,επαγγελματίας προπονητής είναι, αλλά εκείνη την περίοδο η Ρόδος χρειαζόταν μία ικανή λύση προπονητή , ένα τρανταχτό ποδοσφαιρικό όνομα με ιστορία , εμπειρία στην κατηγορία αυτή και μεγαλύτερες και περισσότερες παραστάσεις . Αυτό δεν έγινε. Και μετα τον Ιανουάριο έρχεται η εποχή που ο Κουρμπανάς ζητά μεταγραφές αλλά εδώ ήλθε το BAN. H FIFA δεν έδωσε το δικαίωμα στην Ρόδο να προχωρήσουν οι μεταγραφές διότι χρωστά περίπου 100.000 ευρώ παλαιές αμαρτίες που όμως στην Ευρώπη δεν έχουν ξεχαστεί όπως θα ήθελαν κάποιοι. Αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια . Και αυτά ήταν η αιτία που τελικά η ομάδα αποδυναμώθηκε και δεν είχε τις δυνατότητες να διεκδικήσει τον τίτλο. Οι γραφικές ανακοινώσεις του προέδρου κούρασαν τους τελευταίους φιλάθλους που έχουν απομείνει στον σύλλογο , με εκκωφαντικές αποφάσεις , με υποσχέσεις για νέο ξεκίνημα , με την ελπίδα ότι η ομάδα στο τέλος θα τα καταφέρει και όλα αυτά τα γραφικά που τελικά μόνο απελπισία βγάζουν στον υγιή φίλαθλο αλλά και οπαδό. Τα παιδιά στην Κακιά Σκάλα που απαξιώθηκαν στην μέση της χρονιά από τον πρόεδρο παρά την πίκρα τους όποτε μπορούσαν έδειχναν την αγάπη τους για το ελάφι με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας. Έτσι ομάδες δεν γίνονται . Δεν αγοράζεται το ποδόσφαιρο. Την ομάδα την κτίζεις με υπομονή χωρίς βιασύνες δίνεις την δυνατότητα σε παιδιά από την ακαδημία να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους , και δεν μιλάμε για δεκάλεπτα ή πεντάλεπτα της κοροϊδίας , αλλά εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά που μέσα από τον χρόνο που θα πάρουν θα αναδειχθούν και θα δείξουν τις ικανότητές τους αν τις έχουν φυσικά .

Τώρα θα βρεθούν και αυτοί που λένε ότι το νησί δεν διαθέτει ποδοσφαιριστές να φορέσουν σε εθνική κατηγορία την φανέλα της . Είδαμε και αυτούς που θεωρήθηκαν ικανοί τι τελικά έπραξαν και που την οδήγησαν που αποκτήθηκαν με έναν σκασμό λεφτά .

 Η κάθε διοίκηση που βάζει χρήματα , αντί να βιάζεται και να υπόσχεται λαγούς και πετραχήλια στον κόσμο της το πιο τίμιο θα ήταν να έλεγε , να κάνουμε υπομονή να φτιάξουμε σε βάθος τριετίας μια ομάδα με ποδοσφαιριστές που έμπρακτα θα φορούν την φανέλα και να την αγαπούν .

Να βρούμε χώρο και δημιουργήσουμε το αθλητικό μας κέντρο – δεν βάζω στην εξίσωση τα γηπεδάκια που έφτιαξε ο Γιάννης Κάππος στον Άγιο Δημήτριο για την ακαδημία , να βγουν ποδοσφαιριστές που να αξίζουν να περάσουν στο αντρικό και φυσικά να αποκτηθούν εκεί που πρέπει οι μεταγραφές οι οποίοι θα πλαισιώσουν τους ντόπιους παίκτες και όχι το αντίθετο οι ντόπιοι να τους πλαισιώνουν.  Αυτά βέβαια είναι μαθηματικά του Χάρβαντ και οι λύσεις δύσκολες . Ωστόσο ο Γιόχαν Κρόιφ είχε πει «το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα αλλά και ταυτόχρονα δύσκολο» Για όσους καταλαβαίνουν διότι υπάρχουν και μυαλά που δεν διαθέτουν την ικανότητα να διαβάσουν και να μάθουν τι εστί ποδόσφαιρο στα νέα χρόνια που διάγουμε .

Οι παλιές τεχνικές λύσεις δεν υφίστανται πια . Τώρα ένα οργανωμένο ποδοσφαιρικό σχήμα ξεκινά από το κατάλληλο προπονητικό κορμό  με τον πρώτο προπονητή , τον βοηθό του , τον αναλυτή αγώνα , τον προπονητή τερματοφυλάκων , τον τεχνικό διευθυντή , τον γενικό αρχηγό , όλοι αυτοί θα πρέπει να είναι σχετικοί με το άθλημα , τεχνοκράτες αν θες τους λες και έτσι .

Οι συγγενείς και οι φίλοι που θεωρούν ειδικούς τους εαυτούς τους και δίνουν και συμβουλές χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις , δίνουν αυτά τα αποτελέσματα που είδαμε στην ομάδα της Ρόδου τα τελευταία χρόνια . Τα κολλητιλίκια δεν έχουν θέσει σε σοβαρούς συλλόγους . Καλή η παρέα να μιλάμε στο καφενείο αλλά να μην περνά η νοοτροπία του καφενείου στον σύλλογο. Και κατι τελευταίο . Την κάθε ποδοσφαιρική ομάδα που θέλει να λέει ότι σέβεται την ιστορία της πρέπει να διαθέτει τα γραφεία της , το χώρο της , την γραμματειακή της υποστήριξή τι πιο λογικό το οποίο στην Ρόδο είναι όνειρο θερινής νυκτός .

Η ιστορία της Ρόδου με τις καλές και κακές στιγμές της θα είναι πάντα εδώ. Είναι η ώρα καποιοι να κάνουν τον δικό τους απολογισμό , να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να βγάλουν από το μυαλό τους ότι είναι αναντικατάστατοί. Ουδείς αναντικατάστατός και πάντα κάποιος ή κάποιοι θα είναι οι επόμενοι που θα βρεθούν για να οδηγήσουν ψηλά εκει που δεν μπόρεσαν κάποιοι άλλοι. Εγωισμός κρατήστε τον στο σπίτι σας και στην οικογένεια σας . Στην Ρόδο θέλουμε ανθρώπους πάνω από όλα που να σέβονται την ιστορία.

Και μια που μιλάμε για ιστορία . Σας παραθέτω παρακάτω τα ποδοσφαιρικά εγκλήματα αποτελεσμάτων στην φετινή χρονιά που δείχνει ότι τελικά δίκαια η ομάδα δεν έπρεπε να μιλάει για πρωτάθλημα.

Εράνη- Ρόδος 1-1

Ρόδος – Αίγιο 1-1

Ρόδος – ΠΑΟ Βάρδας 0-0

Ελευσίνα – Ρόδος 1-0

Ρόδος – Ιάλυσος 1-1

Μαρκό – Ρόδος 0-0

Ελλάς Σύρου – Ρόδος 1-1

Ρόδος – Παναργειακός 0-0

Ρόδος – Θύελλα Ραφήνας 0-1

Ρόδος – Μύκονος 0-0

Βαρδα- Ρόδος 1-0

ΑΕΡΑ – Ρόδος 2-1

Ρόδος – Αστέρας Βάρης 0-2

Από αυτά τα αποτελέσματα με ομάδες πολύ υποδεέστερες σε ροστερ και οικονομικά δεδομένα δεν πρέπει να έχει κανείς απαιτήσεις γιατι η Ρόδος έχασε και φέτος τον στόχο της . Καλή επιτυχία τη νέα χρονιά με άλλη ποδοσφαιρική φιλοσοφία και άλλη διοίκηση . Και που είσαι πλήρωσε τα χρέη σου και άμε στο καλό να γλυτώσουμε .

0Shares