Scroll Top

Άλλους ψήφισαν οι πολίτες , άλλοι θα διοικήσουν το νησί….

kalpi-5

Την τύχη του νησιού της Ρόδου προετοιμάζεται να αναλάβει το 28% του νεοεκλεγέντος Αλέξανδρου Κολιάδη, ενώ ρόλο μείζονος μειοψηφίας θα αναλάβει το 43% του Αντώνη Καμπουράκη. Ο ισχύον εκλογικός νόμος, αλλοιώνει την λαϊκή ετυμηγορία των πολιτών της Ρόδου, όπως αυτή εκφράστηκε την Κυριακή 08η Οκτωβρίου 2023. Άτομα που συγκέντρωσαν ελάχιστους σταυρούς προτίμησης στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών τώρα θα αναλάβουν θέσεις αντιδημάρχων, έχοντας από κάτω τους συμβούλους με τριπλάσιους σταυρούς προτίμησης. 

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ», που συγκέντρωσαν περισσότερους σταυρούς προτίμησης έναντι των υποψηφίων της παράταξης «ΕΝΑ-ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΡΟΔΟ», έμειναν εκτός δημοτικού συμβουλίου. Στις δύο από τις τρεις μονοεδρικές Δημοτικές Ενότητες Καμείρου και Αταβύρου, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ», που ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης, δεν εκλέγονται. Τις έδρες καταλαμβάνουν υποψήφιοι της αντίπαλης παράταξης, αν και συγκέντρωσαν λιγότερους σταυρούς προτίμησης. Στη Δημοτική Ενότητα Καμείρου, η  Φωτεινή – Παπαγρηγορίου- Καραγιάννη, από την παράταξη «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ» ήρθε πρώτη, συγκεντρώνοντας 851 ψήφους, ενώ δημοτικός σύμβουλος εκλέγεται ο Μιχαήλ Θωμάτος της παράταξης «ΕΝΑ -ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΡΟΔΟ», με 535 ψήφους. Στη Δημοτική Ενότητα Αταβύρου, ο Νεκτάριος Φλοσκάκης από την παράταξη « ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ», συγκέντρωσε 864 ψήφους, έχασε όμως την έδρα και δημοτικός σύμβουλος εκλέγεται ο Κώστας Μενεγάκης με 528 ψήφους της παράταξης «ΕΝΑ- ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΡΟΔΟ». Ουσιαστικά, ο εκλογικός νόμος που ισχύει τους χάρισε τις έδρες και όχι οι ψηφοφόροι, που επέλεξαν άλλα άτομα να τους εκπροσωπήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όμως η λαϊκή ετυμηγορία παραποιείται και στα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων άνω των 2.000 κατοίκων, στα οποία η παράταξη «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ», την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, αναδείχθηκε νικήτρια και οι υποψήφιοι, επιλέχθηκαν από τους συντοπίτες τους να τους εκπροσωπήσουν και να τους διοικήσουν. Οι πρώτοι σε ψήφους σύμβουλοι στις τοπικές κοινότητες, που κατάφεραν και συγκέντρωσαν σημαντικό αριθμό ψήφων, εκλέχθηκαν μέλη τους, και την προεδρία καταλαμβάνουν υποψήφιοι της παράταξης «ΕΝΑ- ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΡΟΔΟ», με ελάχιστους ψήφους, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, δεν έλαβαν ούτε το 50% των πρώτων.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα, που θα παραθέσουμε για τις τοπικές κοινότητας Αφάντου, Ιαλυσού, Ρόδου και Καλυθιών, που ο εκλογικός νόμος αλλοίωσε τη λαϊκή ετυμηγορία. Στα Αφάντου ο Θεοφάνης Πελλός, από την παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη συγκέντρωσε 682 ψήφους και πρόεδρος εκλέγεται ο Χρήστος Αναστασάς από την παράταξη του Αλέξανδρου Κολιάδη με 228 ψήφους, Στην Ιαλυσό ο Δημήτρης Κουγκράς, πρώτος από την παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη έλαβε 567 ψήφους και πρόεδρος εκλέγεται η Αγνή Καραβόλια από την παράταξη του Αλέξανδρου Κολιάδη με 195 ψήφους. Στην πόλη της Ρόδου η πρώτη  Φωτεινή Αττιτή, από την παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη συγκέντρωσε 508 ψήφους και πρόεδρος εκλέγεται η Σουζάνα Καρδούλια με 353 ψήφους από την παράταξη του Αλέξανδρου Κολιάδη. Στις Καλυθιές, ο Στέργος Καφετζής πρώτος , από την παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη έλαβε 352 ψήφους και εκλέγεται πρόεδρος ο Ιωάννης Τσούλος , 231 ψήφους από την παράταξη του Αλέξανδρου Κολιάδη.

Η νέα δημοτική αρχή, προετοιμάζεται να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου της Ρόδου, και των τοπικών συμβουλίων που εξέλεξε ή «χάρισε» ο ισχύον εκλογικός νόμος, που δεν εκφράζει την λαϊκή ετυμηγορία. Οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων άλλους επέλεξαν και ψήφισαν και άλλοι θα αναλάβουν να τους εκπροσωπήσουν !

0Shares