Scroll Top

ΕΝΑ ΕΡΓΟ, ΔΥΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ KAI Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝΟΣ ΤΡΙΤΟΥ Γράφει ο Νίκος Θεοδώρου

νεα-φωτα-led

Στη τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (21.11.2019) ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος αναφερόμενος στη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Ρόδου με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση-Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας, στο Δήμο Ρόδου» ισχυρίστηκε ότι: «…με τα δεδομένα του διαγωνισμού που έκανε ο Δήμος Ρόδου, των 26εκ. Ευρώ, οι υπεύθυνοι μηχανικοί είπαν πως εάν γινόταν με το διαγωνιστικό μοντέλο που προβλέπει η νομοθεσία, με τους κανόνες ΚΑΠΕ, ο λογαριασμός θα έβγαινε κάτι λιγότερο από 9εκ. ευρώ περίπου.»

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με  δική μου πρόταση,  η οποία είναι σύμφωνη με:

α) τα διεθνή πρότυπα (τα οποία καθορίζουν διεθνής οργανισμοί και στα οποία η χώρα μας έχει υποχρέωση συμμόρφωσης).

β) το νόμο 4412/2016 για σύναψη προεμπορικής σύμβασης καινοτομίας,  με αντικείμενο την προμήθεια ειδικά κατασκευασμένων προϊόντων με σκοπό το βέλτιστο αποτέλεσμα, το έργο θα κόστιζε 4.414.925 €.

Παραθέτω πίνακα προϋπολογισμού της πρότασης μου για υλοποίηση του ως άνω έργου με προϊόντα αντίστοιχης ισχύος με αυτά που περιέχονται στην υπογραφείσα επίμαχη σύμβαση του δήμου Ρόδου, αλλά ειδικά κατασκευασμένα για τις ανάγκες και τις ιδιεταιρότητες  του συγκεκριμένου έργου με σκοπό το βέλτιστο αποτέλεσμα, από τον οποίο προκύπτει το ως άνω ποσό.

ΠΙΝΑΚΑΣ  ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ

Τύπος & ισχύς Παλαιών Φωτιστικών Δήμου Ρόδου Ισχύς Νέων  Φωτ/κών led που πρότειναν οι ανάδοχοι Αριθμός ΤΜΧ Τιμή (€) /ΤΜΧ  αντίστοιχων λύσεων δικής μου τεχνογνωσίας Σύνολο
23W CL (Καπελάκι / Βραχίονας )  

7,62W

                   9461  

67  €

 

633.887

55 W CL (Φωτ/κό Κορυφής/Παγόδα)  

19,3W

 

11.262

 

140  €

 

1.576.680

60W CL (Καπελάκι/Βρ/νας)  

22,9W

 

133

 

96  €

 

12.768

125W Hg / Na (Τύπου Βραχίονα),  

25,48W

 

3406

 

140  €

 

476.840

150W (Προβολέας Μετ/κών Αλ/δίων)  

54,31

 

120

 

225  €

 

27.000

250W Na (Τύπου Βραχίονα)  

56,45W

 

5279

 

250  €

 1.319.750
400W(Προβολέας Μετ/κώνΑλ/δίων) 137,5W 600                 280 €     168.000
                  ΣΥΝΟΛΟ 4.214.925

 

Στο συνολικό ποσό των 4.214.925 €, το οποίο αφορά μόνο στα  συγκεκριμένα είδη, θα πρέπει να προστεθεί η αξία του συστήματος  τηλεδιαχείρισης (μάξιμουμ 200.000 € για τη μορφή με την οποία προβλέφθηκε για το συγκεκριμένο έργο).          Το τελικό ποσό των 4.414.925 € της αγοράς των ως άνω προϊόντων χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά προγράμματα εάν η κατασκευή τους γίνει στο πλαίσιο σύμβασης καινοτομίας. Η προμήθεια τους μπορεί να χρηματοδοτηθεί εκ του ασφαλούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις και χωρίς ρίσκο για το Δήμο μας είτε από Ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε με τη σταδιακή αγορά τους μέσω σύμβασης πλαισίου με συνδυαστική και ορθολογικοποιημένη χρήση  των υπαρχόντων ανταποδοτικών τελών και της πραγματικής εξοικονόμησης που θα επιτύγχαναν.

Την ως άνω πρόταση υπέβαλα πολύ πριν από την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης αλλά και προσφάτως, στο δήμο Ρόδου  στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ως επιχειρηματίας ο οποίος με έδρα τη Ρόδο ασχολείται από το 2008 με το σχεδιασμό, τη πιστοποίηση, την παραγωγή και την εμπορία ειδικού σκοπού καινοτόμων προϊόντων διεθνών προδιαγραφών φωτισμού, τεχνολογίας  LED.                                                          Με αυτή την πρόσταση:

α) ΤΑ 2/3 ( ΚΑΤ΄ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ 4.414.925 € ΜΕΝΟΥΝ ΕΔΩ, ΣΤΗ ΡΟΔΟ & ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Η παραγωγή των τελικών  προϊόντων γίνεται εδώ, στη Ρόδο, από κατοίκους του Δήμου, με συνέργεια τοπικών επιχειρήσεων και με δική μου τεχνογνωσία.                    Οι δαπάνες του έργου δίνουν: «ψωμί» σε συνανθρώπους και συμπολίτες μας, πολύτιμη τεχνογνωσία  και εξωστρέφεια στην εγχώρια παραγωγή, αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα, επιχειρησιακή αναβάθμιση και οικονομική ανάσα στο Δήμο μας αλλά  και σε όλους εμάς που πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη τα οποία θα μειωθούν  σημαντικά, ενώ με τη σύμβαση που υπογράφτηκε η πιθανότητα αύξησης τους αγγίζει τη βεβαιότητα.

β) Επιτυγχάνεται, με βάση τα δεδομένα της επιστήμης και της διαθέσιμης στην αγορά τεχνολογίας LED, η ρεαλιστικά μέγιστη μέση εξοικονόμηση ενέργειας του 60% και όχι η πλασματική «κατ΄εκτίμηση» του 77,31% η οποία τεχνηέντως αποτέλεσε τον προϋπολογισμό του έργου εκτινάζοντας το κόστος της σύμβασης που τελικά υπογράφτηκε στα ύψη.

Μια μέση εξοικονόμηση επιπέδου, για παράδειγμα,  του 60% της δαπάνης προς τη ΔΕΗ του υφιστάμενου συστήματος οδοφωτισμού του δήμου Ρόδου, ύψους 27.448.234,56 € για τα 12 χρόνια της διάρκειας της σύμβασης (2.287.352,88 €/έτος), σημαίνει 16.468.940€.

Τα κόστη διοίκησης,διαχείρισης και συντήρησης για τα 12 χρόνια δεν ξεπερνούν το 25% (4.117.236 €) της ως άνω εξοικονόμησης των 16.468.940 €, το 75% (12.351.705) της οποίας παραμένει ως όφελος για το Δήμο.

γ) Ο Δήμος έχει εξ΄αρχής  την πλήρη ιδιοκτησία του εξοπλισμού και του συνόλου των ωφελειών από τις εφαρμογές Smart Cities.

Αυτή μου η πρόταση εξασφαλίζει τα μέγιστα οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία, την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, το ισοζύγιο πληρωμών, την οικονομία της γνώσης, την ποιοτική επιστημονική και τεχνολογική αναβάθμιση του επιχειρείν,την απασχόληση, την προοπτική ευημερίας, προς όφελος όλων όσων κατοικούμε στο Δήμο και στην Πατρίδα μας.

Ευελπιστώ ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα επιδείξει την αναγκαία για το ζήτημζ μέριμνα και τόλμη για το καλό όλων μας

 

0Shares

Comments (6)

Wow, incredible weblog format! How long have you
ever been blogging for? you make running a blog look easy.
The total glance of your web site is magnificent, let alone the content!
You can see similar here e-commerce

I’m not sure where you’re getting your info, but great topic.
I needs to spend some time learning much more or understanding more.
Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission. I saw similar here: Ecommerce

You are so awesome! I do not believe I’ve truly read through a single thing like that before.
So great to find another person with a few genuine thoughts
on this subject. Seriously.. thanks for starting this up.
This web site is one thing that’s needed on the internet, someone with
a little originality! I saw similar here: E-commerce

You ought to take part in a contest for one of the highest quality websites on the
internet. I am going to recommend this website! I saw similar here: Sklep online

Hey! Do you know if they make any plugins to assist
with SEO? I’m trying to get my blog to rank
for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
If you know of any please share. Thank you! You can read similar art here: Sklep online

It’s very interesting! If you need help, look here: ARA Agency

Leave a comment