Scroll Top

Ανεμογεννήτριες . Εφιάλτης ή πράσινη “ανάπτυξη”

456244692_10223131043369766_1350891802436970165_n

Του Στέργου Παρδαλού

Ανεμογεννήτριες.Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινα άλογα;

Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερο ακούμε τον όρο «πράσινη ανάπτυξη». Την παραγωγή, δηλαδή, ενέργειας με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία επικρατεί κυριο­λεκτικά φρενίτιδα.

Γιγάντιες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται αλόγιστα σε βουνοκορφές και νησιά κατοικημένα ή ακατοίκητα.

Μόνο που, όπως αποδεικνύεται πια επιστημονικά , φαίνεται ότι τελικά η πράσινη ανάπτυξη μόνο πράσινη δεν είναι.

Δεν θα αναλύσουμε τα υπέρ, ούτε τα κατά της παραγόμενης ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια. O σοβαρά ενδιαφερόμενος πολίτης,αν θέλει να λέγεται πολίτης,μπορεί να βρει και να διαβάσει εκατοντάδες σελίδες στο διαδίκτυο, ψάχνοντας πάντοτε και ποιος υπογράφει αυτά τά άρθρα,να διασταυρώσει απόψεις και αν πραγματικά έχει καθαρό μυαλό και κρίση, να αποκομίσει τα δικά του συμπεράσματα.

Απλά θα προτείνω στον κάθε ευκολόπιστο που ενθουσιάζεται με τις φωτογραφίες που προωθούν οι κατασκευαστικές εταιρίες με τα ελαφάκια να βόσκουν αμέριμνα κάτω από τίς ανεμογεννήτριες να μην είναι αφελής να μην καταπίνει “αμάσητο” αυτό που εδώ και χρόνια με επιμέλεια διαδίδεται από το πολυεθνικό, λόμπι των αιολικών και λογικά να διερωτάται: «Μα πρόκειται για καθαρή, «πράσινη» ενέργεια που δεν κοστίζει και θα μας σώσει από την κλιματική αλλαγή!

Ακολουθούν αποσπάσματα από συνεντεύξεις τριών επιστημόνων που εξηγούν πώς επηρεάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, ειδικά το δεύτερο δίνει και εξηγήσεις γιατί όπου φυτεύονται ανεμογεννήτριες προηγούνται οι πυρκαγιές!

1) Γιώργος Στουρνάρας, καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

-….ξέρετε, τα αιολικά πάρκα είναι κάτι το πρόσφατο και τώρα, σιγά-σιγά, συνειδητοποιούμε, πέρα απ’ τις γενικότερες άλλες επιπτώσεις, ενεργειακές, οικονομικές, χωροταξικές ή αισθητικές αν θέλετε, που είναι πολύ σοβαρές επιπτώσεις, και κάποιες άλλες μορφές τις οποίες ανακαλύπτουμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα έλεγα. Όντως, τα αιολικά πάρκα επηρεάζουν το υδατικό δυναμικό μιας περιοχής από τη γένεση μιας βροχόπτωσης μέχρι τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.»

Αυτό πού θά σας πω είναι πολύ σοβαρό σοβαρό, ειδικά στα μέρη στα οποία δεν έχει πάρα πολύ νερό, διότι οι υδρατμοί αυτοί, η δρόσος, η πάχνη, ο παγετός, η ομίχλη, καλύπτουν τις ανάγκες της εδαφικής ζώνης, δηλαδή συντηρούν τη χλωρίδα και την πανίδα της εδαφικής ζώνης και συγχρόνως εμποδίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες να ανέλθουν τριχοειδώς και να εξατμιστούν. Ξέρετε ότι αν η εδαφική ζώνη είναι ξερή το νερό που είναι στον υδροφόρο ορίζοντα από κάτω, ανεβαίνει τριχοειδώς και εξατμίζεται. Οι υδρατμοί, λοιπόν, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους παίζουν αυτό το ρόλο, δηλαδή συντηρούν την πανίδα και την χλωρίδα στην εδαφική ζώνη και εμποδίζουν την ανύψωση και εξάτμιση του νερού του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτό, όσον αφορά τους υδρατμούς κοντά στην ατμόσφαιρα, δηλαδή λειτουργούν σαν ανεπιθύμητοι ανεμομείκτες. Αλλά υπάρχουν και είδη βροχών, κυρίως οι τοπικές βροχές, τις οποίες οι μετεωρολόγοι τις ονομάζουν κατακόρυφης μεταφοράς ή ορογραφικής, κυρίως αυτές που είναι δίπλα στα βουνά. Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής.

2) Dr. Theodore P.Metsis a Mechanical, Electrical, Environmental Engineer

Για να μην μας … παραμυθιάζουν, ας δούμε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία καθιστούν ασύμφορη την συνύπαρξη των ανεμογεννητριών με τα δάση..!!

– H Ροή του αέρα για την σωστή απόδοση των ανεμογεννητριών, βοηθάει αν είναι ομαλή (laminar flow) και όχι διαταραγμένη (turbulent flow).

Συνεπώς, ύπαρξη δάσους και έντονης βλάστησης στην περιοχή, δημιουργεί αναταράξεις στην ροή του αέρα που δεν βοηθάει στην ομαλή λειτουργία και την υψηλή απόδοσή τους, διότι αν ο λόφος ή το βουνό στην κορυφή του οποίου έχουν τοποθετηθεί είναι χωρίς βλάστηση, τότε η ροή του αέρα είναι ομαλή προς την κορυφή και επιταχυνόμενη. Αν όμως υπάρχει δάσος ή έντονη βλάστηση και μάλιστα με δένδρα διαφορετικού ύψους η ομαλή ροή διαταράσσεται (break of laminar flow) και μειώνεται και η ταχύτητα του αέρα που φτάνει στην έλικα της ανεμογεννήτριας. Η ύπαρξη δάσους δημιουργεί ανοδικά ρεύματα και ανακόπτει την ταχύτητα του αέρα πριν αυτός συναντήσει τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας, κάτι που σημαίνει μειωμένη απόδοση.

Επίσης, η ύπαρξη δάσους εκτινάσσει στα ύψη το κόστος μεταφοράς τους και το κόστος των καλωδιώσεων και της εγκατάστασης πυλώνων για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας στους ΚΥΤ, (υποσταθμοί υψηλής τάσης) και από εκεί στο δίκτυο.ιδανικά να είναι ίση με 7 Χ την διάμετρο των πτερυγίων (wind park effect). Με διάμετρο πτερυγίων 90 μέτρα η απόσταση μεταξύ 3 ανεμογεννητριών πρέπει να είναι 1260 μ. αυτή η απόσταση πρέπει να έχει αποψιλωθεί (η ενδεχομένως να έχει καεί). Για την τοποθέτηση 5 ανεμογεννητριών αυτού του μεγέθους θέλουμε μια αποψιλωμένη (η καμένη) κορυφογραμμή 3+ χιλιομέτρων•

Μία Wind Farm πρέπει να συνδέεται με τον κατάλληλο υποσταθμό υψηλής τάσης. Τα εναέρια καλώδια δεν μπορούν να περνάνε σε ευθεία γραμμή πάνω από δάση. Αν αυτά τα δάση έχουν καεί τότε διευκολύνεται η τοποθέτηση των πυλώνων των καλωδίων και η διανομή προς τα ΚΥΤ και προς τα κέντρα κατανάλωσης .

Εκ των άνω προκύπτει ότι μία περιοχή χωρίς βλάστηση είναι πολύ πιο προσιτή για την εγκατάσταση των Wind Farms.

3) Τσελέντης καθηγητής σεισμολογίας.

« Ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε.

Όχι δεν είμαι ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Είμαι ενάντια όμως στις δήθεν ΑΠΕ οι οποίες έχουν τεράστιες περιβαντολλογικές επιπτώσεις»

Μήπως αυτά κάτι σημαίνουν;Καταποντίζεται η αγορά ανεμογεννητριών στη Γερμανία.

Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80% καθώς οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σφοδρά βλέποντας να υποβαθμίζεται το φυσικό τους περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση της Νορβηγίας σταμάτησε τις εργασίες που αφορούν το “εθνικό πλαίσιο αιολικής ενέργειας” μετά από μαζικές αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και τη γνωμοδότηση ειδικών ότι το μέλλον των αιολικών κρίνεται πλέον αβέβαιο μετά το 2021, με την κατάργηση του προγράμματος επιδοτήσεων.

Χιλιάδες Δήμοι και Κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη γυρίζουν την πλάτη στις ανεμογεννήτριες (υπάρχει σχετική ιστοσελίδα με χάρτη που απεικονίζει περιοχές όπου οι κάτοικοί τους εναντιώνονται στα βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα).

Στις ΗΠΑ, μετά από 25 χρόνια και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους, καθώς η αποκαθήλωσή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και κανείς δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος.

Εμείς εδώ, για άλλη μια φορά πρωτοπόροι, βαλθήκαμε να τα ρημάξουμε όλα, εκποιώντας το σημαντικότερο εθνικό μας κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από τον φυσικό μας πλούτο.

Στα νησιά ο υδροφόρος ορίζοντας δεν εμπλουτίζεται από τις λίγες βροχές του έτους αλλά σχεδόν όλο τον χρόνο από το λεγόμενο αγιάζι, δηλαδή τους υδρατμούς που προέρχονται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίοι συμπυκνώνονται και κατακάθονται στις κορυφές των βουνών και στις πλαγιές των νησιών. Με τη βοήθεια της βλάστησης και των ριζωμάτων, αυτή η υγρασία καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Τα τεράστια αιολικά πάρκα πρόκειται να εξαφανίσουν το αγιάζι, προκαλώντας έτσι τη μείωση τροφοδοσίας των πηγών και επιδεινώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα έλλειψης νερού που ήδη αντιμετωπίζουν τα νησιά. Ταυτόχρονα, καθώς θα ανέβει η θερμοκρασία στις κορυφές των βουνών, θα προκληθεί έντονη ξηρασία, προξενώντας επομένως ολική καταστροφή.”

1)Γιώργος Στουρνάρας, καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Μελέτης της τράπεζας της Ελλάδος για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις.

2).Dr. Theodore P. Metsis, received his Doctorate Degree in 1973 from the University of Manchester UK and a Master’s Degree from the same University in 1970. He graduated earlier from Hertfordshire University, UK in 1969. He worked in various high posts in France, UK, Greece and the Middle East since 1969

Dr. Metsis a Mechanical, Electrical, Environmental Engineer .

3)Τσελέντης Άκης.

Διδάκτωρ Γεωφυσικής του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Καθηγητής Σεισμολογίας Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τσουνάμι.

Καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο σκαρίφημα φαίνεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής Αρχαγγέλου.

Στα παραπλήσια βουνά ως γνωστό υπάρχουν ανεμογεννήτριες εδώ και χρόνια!

0Shares