Η εμπειρία από χώρες με καταστροφικό πρώτο επιδημικό κύμα υποδεικνύει ξεκάθαρα πως ο αγώνας για τον περιορισμό της πανδημίας δεν κερδίζεται μόνο μέσα στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, αλλά είναι καθοριστικό να προληφθεί η πίεση στα νοσοκομεία με ένα οργανωμένο σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινοτικής υγείας, τονίζουν πέντε Έλληνες επιστήμονες σε ανοικτή επιστολή τους.
Την επιστολή συνυπογράφουν οι Απόστολος Βανταράκης (καθηγητής, Εργαστήριο Υγιεινής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών), Μιχάλης Λεοντσίνης (καθηγητής, Εργαστήριο Υγιεινής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών), Δημήτρης Κουρέτας (καθηγητής, Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Κωνσταντίνος Πουλάς (αναπληρωτής καθηγητής, Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών) και Κωνσταντίνος Φαρσαλινός (ερευνητής, Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών).
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι «οι υψηλές προσδοκίες, η αισιοδοξία και το κλίμα ευφορίας μετά το τέλος του πρώτου κύματος έχουν διαψευσθεί πλήρως» και ότι «υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί». Υπογραμμίζουν ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για στείρα κριτική και απόδοση ευθυνών» και εκτιμούν ότι «δράση δεν μπορεί να είναι μόνο το οριζόντιο και καθολικό lockdown».
Αναλυτικά όσα εισηγούνται:
Άμεση ενεργοποίηση και στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τόσο σε κρατικό επίπεδο (κέντρα υγείας, ΠΕΔΥ, περιφερειακά ιατρεία) όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο (ιδιώτες ιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ), με στόχο να κρατηθούν οι προσβεβλημένοι από τον κορονοϊό εκτός νοσοκομείων και να αποτραπεί η προσβολή ευαίσθητων ομάδων. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τη δειγματοληψία, τον διαγνωστικό έλεγχο και την αντιμετώπιση ατόμων προσβεβλημένων με SARS-CoV-2 που δεν χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας.
Άμεση συνεργασία μεταξύ ΕΟΔΥ και Ιατρικών Συλλόγων για τη δημιουργία πρωτοκόλλων αντιμετώπισης και παρακολούθησης ασθενών με COVID-19 που δεν χρήζουν νοσηλείας και για τους οποίους την αντιμετώπιση πρέπει να αναλαμβάνει η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οι ιδιώτες ιατροί, ώστε να ελαττωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.
Άμεση νομοθέτηση της δωρεάν συνταγογράφησης και της πλήρους αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του διαγνωστικού ελέγχου (μοριακά τεστ και rapid test αντιγόνων/αντισωμάτων) για όλους, και αποζημίωση των ιδιωτών ιατρών για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19, ώστε να μειωθεί η αφόρητη πίεση στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, που γίνονται κέντρα δειγματοληψίας και διαγνωστικού ελέγχου.
Άμεση απο-ποινικοποίηση της μετάδοσης του ιού, ώστε οι ιδιώτες γιατροί να μην εργάζονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη πιθανών ποινικών ευθυνών σε περίπτωση μετάδοσης του ιού μέσα στο ιατρείο τους ή κατά την παροχή των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες.
Άμεση αποκέντρωση του διαγνωστικού ελέγχου και της ιχνηλάτησης, με τη δημιουργία δικτύου εργαστηρίων και ομάδων ιχνηλάτησης σε επίπεδο Περιφέρειας και Νομού. Άμεσος σχεδιασμός τυχαιοποιημένων ή αντιπροσωπευτικών δειγματοληψιών με συγκεκριμένα επιδημιολογικά πλάνα, χρησιμοποιώντας rapid tests αντιγόνου, σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε κάθε νομό της χώρας.
Άμεση δημιουργία ξεκάθαρου και ολοκληρωμένου πλάνου για την ταχύτατη άρση του οριζόντιου και καθολικού lockdown, το οποίο, όπως αναφέρουν, έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό, τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές, ψυχικές και σωματικές. Για τα δημοτικά σχολεία τονίζουν ότι είναι κρίσιμο να παραμείνουν ανοιχτά, με κάθε θυσία. Η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία-
Τι οδήγησε στο λουκέτο
Στο μεταξύ, να παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ώστε σε λίγη ώρα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Η πίεση στις ΜΕΘ και η ανάγκη για μείωση της κυκλοφορίας οδήγησαν τελικώς στο οριστικό «λουκέτο» σε όλη την επικράτεια.
Η συνεδρίαση κράτησε περίπου δύο ώρες και μάλιστα από αυτήν δεν έλειψαν οι διαφωνίες, αφού οι ειδικοί εξέτασαν εκτός από το καθολικό «λουκέτο» και το ενδεχόμενο να κλείσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και σε όσες περιοχές δείχνουν να έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο το επόμενο διάστημα. Τελικώς, οι ειδικοί επέλεξαν την πιο δραστική και οριζόντια λύση.
Οι βασικοί λόγοι:
Η ανάγκη για μείωση της κυκλοφορίας και αύξηση της τηλεργασίας Να μπει φρένο στη διασπορά του ιού μεταξύ των καθηγητών Να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επιβαρυνθούν άλλο οι ΜΕΘ Η επιτροπή έκρινε πως με το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων θα αυξηθεί η τηλεργασία, καθώς έτσι θα αναγκάζονται να δουλεύουν από το σπίτι και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι και θα λάβουν άδεια ειδικού σκοπού. Έτσι ο συγχρωτισμός των γονέων έξω από τα σχολεία, αλλά και των δασκάλων στις αίθουσες θα τερματιστεί.
Το δεύτερο απασχόλησε ιδιαίτερα την επιτροπή, μιας και φαίνεται πως οι δάσκαλοι όχι μόνο κολλούσαν εύκολα τον ιό, αλλά και τον μετέδιδαν μεταξύ τους. Έτσι αφενός οι πιέσεις των εκπαιδευτικών, αφετέρου η έξαρση της επιδημίας στην Βόρεια Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα επιστήμονες και κυβέρνηση να επιλέξουν μία πιο δραστική λύση.
Όχι άλλη πίεση στις ΜΕΘ Η προσοχή των επιστημόνων είναι στραμμένη στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, καθώς το σύστημα Υγείας δοκιμάζεται πολύ έντονα, φτάνοντας στα όριά του. Χαρακτηριστικό είναι πως το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες πως υπάρχουν μόλις 11 κενές κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 στη Θεσσαλονίκη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως τονίζουν ξανά και οι ειδικοί, η απόφαση δεν λήφθηκε επειδή το πρόβλημα ήταν τα παιδιά.
Πότε θα δούμε φως στο τούνελ Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως οι ειδικοί εκτιμούν πως η επίδραση του lockdown δεν θα αργήσει να φανεί πρώτα στα κρούσματα (περίπου σε μία εβδομάδα) και στον δείκτη μεταδοτικότητας (RT), αλλά τελευταία στις ΜΕΘ (περίπου σε δύο εβδομάδες).
Όπως ανέφερε άλλωστε και χτες η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κ. Παπαευαγγέλου, τα επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον η χώρα μας βρίσκεται στο πικ του δεύτερου επιδημικού κύματος.
Πηγές: Έθνος/in.gr
Wow, amazing blog structure! How lengthy have you been running a blog for?
you make blogging look easy. The total look of your web site
is great, let alone the content! You can see similar here najlepszy sklep
Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
good results. If you know of any please share. Appreciate it!
I saw similar article here: Backlink Building
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: in12.gr/aνοικτή-επιστολή-ελλήνων-επιστημόνων/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: in12.gr/aνοικτή-επιστολή-ελλήνων-επιστημόνων/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 84920 additional Information on that Topic: in12.gr/aνοικτή-επιστολή-ελλήνων-επιστημόνων/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on on that Topic: in12.gr/aνοικτή-επιστολή-ελλήνων-επιστημόνων/ […]