Εκδήλωση για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας πραγματοποίησε με τηλεδιάσκεψη το Κίνημα Αλλαγής. Στην εισαγωγική της παρέμβαση η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «για το Κίνημα Αλλαγής αλλά και για μένα προσωπικά είναι και θέμα ιστορικής ευθύνης να εγγυηθούμε την αναγέννηση του ΕΣΥ».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Κώστας Μπαργιώτας, πρώην βουλευτής και γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ και συμμετείχαν ο καθηγητής Πολιτικών Υγείας στο LSE, Hλίας Μόσιαλος, οι αντίστοιχοι καθηγητές Τάσος Φιλαλήθης, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Κυριάκος Σουλιώτης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στην έξαρση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας λέγοντας ότι «δεν αντέχει ένα νέο lockdown και κακώς η κυβέρνηση έστειλε ένα μήνυμα χαλάρωσης».
Επεσήμανε ότι η υγειονομική ασφάλεια είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση ανισοτήτων που μπορεί να οδηγήσουν ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας -πολλά νησιά- σε μαρασμό καθώς και πρώτιστη υποχρέωση ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού κράτους .
«Υπερχρέωση, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, ξεπερασμένος τεχνολογικός εξοπλισμός, κλειστές ΜΕΘ, απορρύθμιση της ΠΦΥ. Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ στο χώρο της υγείας, όλα τα προηγούμενα χρόνια», είπε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «υπό το βάρος της πανδημίας πήρε κάποια μέτρα που δεν συνιστούν αναβάθμιση του ΕΣΥ. Περιορίζεται σε αόριστες αναφορές σε ΣΔΙΤ και ένα αφηρημένο σύνθημα ΝέοΕΣΥ. Όσο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τον κατακερματισμό της ΠΦΥ με την αποτυχημένη δήθεν μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ, κλείνοντας το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα, μετατρέποντας στην ουσία το δημόσιο σύστημα σε προνοιακό σύστημα».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στη τελευταία θέση του ΟΟΣΑ, με τις δαπάνες υγείας να έχουν συρρικνωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η μετακύλιση των δαπανών υγείας στον οικογενειακό προϋπολογισμό, η δυσκολία πρόσβασης σε θεραπείες σοβαρών νοσημάτων, η ενίσχυση της ιδιωτικής αγοράς με απευθείας πληρωμές που ξεπερνούν το 35% και η απαξίωση τόσο των δομών όσο και της αντίληψης ενός ενιαίου συστήματος υγείας.
«Η πανδημία όμως ήρθε να ταράξει τα νερά. Είναι πλέον και θέμα ΒΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Χωρίς αποτελεσματική ΠΦΥ δεν είναι δυνατή η δημιουργία μηχανισμών επιτήρησης, ιχνηλάτησης και άμεσης αντίδρασης. Οι μηχανισμοί της Δημοσίας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χωρίς την Πρωτοβάθμια Υγεία».
Ανακοίνωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής αφιερώνει τον φετινό εορτασμό της 3ης Σεπτέμβρη, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «όπου θα συζητήσουμε αναλυτικά για το ΕΣΥ την ιστορία του και την προοπτική του».
Περιέγραψε τις προτάσεις για το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που πρέπει να εξασφαλίζει:
1.Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα
2.Τοπικά δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα ,με συμμετοχή ΚΥ, δημοτικών πολυιατρείων και συμβεβλημένων μονάδων και ιατρών του ιδιωτικού τομέα ( κατόπιν πιστοποίησης). Ανάπτυξη και καθιέρωση των κινητών μονάδων που θα παρέχουν προγραμματισμένες ιατρικές υπηρεσίες κατ’ οίκον, όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες αλλά στο σύνολο του πληθυσμού, αποσυμφωρόντας τα εξωτερικά ιατρεία ( π.χ. παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, χειρουργημένων, εγκύων, νεογνών ). Λειτουργική διασύνδεση των Νοσοκομείων με τα Κ.Υ και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ σε Περιφερειακό-Νομαρχιακό – Δημοτικό επίπεδο .
3.Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού ιατρού για όλους τους πολίτες και γιατρούς ειδικότητας συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες ιατρούς.
4.Εμφαση στην πρόληψη. Ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης, υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για τα παιδιά, εθνικό σχέδιο προ συμπτωματικού ελέγχου και οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά.
5.Συσταση ειδικών κέντρων για διαχείριση χρόνιων νοσημάτων που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ημέρες το χρόνο. Μονάδες που μπορεί να συστεγάζονται με Νοσοκομεία η Κέντρα Υγείας , αλλά θα εκτελούν αποκλειστικά το έργο τους.
6.Αξιοποίηση της τεχνολογίας ,σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες με ευρεία χρήση της τηλεϊατρικής.
7. Χρειάζονται βέβαια πρόσθετοι πόροι, για την λειτουργία, την συντήρηση των υποδομών, την ανανέωση του εξοπλισμού, την επιτυχία της μεταρρύθμισης.
Το Ταμείο Ανασυγκρότησης , τα 32 δισ. ευρώ της ΕΕ , προσφέρουν την ευκαιρία. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά και με σχέδιο. Ώστε η χρηματοδότηση της υγείας να επανέλθει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Είναι ώρα να αξιοποιηθεί επιτέλους και το ΠΔΕ με κατεύθυνση πόρων στις κοινωνικές υποδομές.
Πηγή: iefimerida.gr –
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: in12.gr/γεννηματά-η-χώρα-δεν-αντέχει-άλλο-lockdown-κα/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 24395 additional Info on that Topic: in12.gr/γεννηματά-η-χώρα-δεν-αντέχει-άλλο-lockdown-κα/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 2207 additional Information on that Topic: in12.gr/γεννηματά-η-χώρα-δεν-αντέχει-άλλο-lockdown-κα/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: in12.gr/γεννηματά-η-χώρα-δεν-αντέχει-άλλο-lockdown-κα/ […]
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: in12.gr/γεννηματά-η-χώρα-δεν-αντέχει-άλλο-lockdown-κα/ […]