Σύμπνοια Mητσοτάκη – Erdogan: Να μείνουν οι Αφγανοί όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους

Σύμπνοια Mητσοτάκη – Erdogan: Να μείνουν οι Αφγανοί όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους

Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
To τηλεφώνημα διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει μια επανάληψη του 2015, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές, με σκοπό να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.
Από την άλλη, ο πρόεδρος Erdogan ανέφερε, ξανά, πως η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποθήκη προσφύγων και ότι ήδη η χώρα φιλοξενεί 5 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Μάλιστα, προειδοποίησε πως, αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, οι μεταναστευτικές ροές θα αυξηθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η συνεργασία για τη μετανάστευση πρέπει να ενισχυθεί με βάση την αμοιβαία κατανόηση.
Επιπλέον, συζητήθηκε η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Erdogan και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους για τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τις δύο χώρες.
Ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι οι δασικές πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο στην Τουρκία και ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη των συναντήσεων μεταξύ των σχετικών θεσμικών οργάνων σχετικά με τους μηχανισμούς και τα έργα που περιλαμβάνονται στο κοινό σχέδιο δράσης για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Erdogan εξέφρασε ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πρέπει να επανεκκινήσουν.
Ο Πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι το Αφγανιστάν περνά για άλλη μια φορά μια κρίσιμη περίοδο, είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί μια ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν, ότι η νέα κυβέρνηση που θα συσταθεί πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία του Αφγανικού λαού και ότι οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν συνομιλίες με ορισμένους δημοκρατικούς ηγέτες για τη μεταβατική περίοδο.
Ο Πρόεδρος Erdogan επεσήμανε ότι εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η πίεση στη μετανάστευση, η οποία έχει ήδη φτάσει σε υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση για όλους.
Δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει τον Αφγανικό λαό στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, ιδίως το Ιράν, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν, ένα νέο κύμα μετανάστευσης είναι αναπόφευκτο και ότι βρίσκονται σε επαφή με το Ιράν ανέφερε ότι έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα στα σύνορα με το Ιράν.
Ο Πρόεδρος Erdogan τόνισε ότι η συνεργασία για τη μετανάστευση πρέπει να ενισχυθεί με βάση την αμοιβαία κατανόηση και συμφέροντα.
Δηλώνοντας ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει ειλικρινά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου (για το προσφυγικό) ο πρόεδρος Erdogan σημείωσε ότι η δήλωση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας δεν καταργεί τις διεθνείς υποχρεώσεις και ότι αναμένει ειλικρινή συνεργασία σε αυτό το θέμα.

Θωρακίζεται ο Έβρος

Στο μεταξύ, σ ε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Οι φόβοι για κύμα προσφύγων έχουν χτυπήσει κόκκινο… Κι αυτό ενώ οι μνήμες από τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 είναι ακόμα νωπές.
Σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση απηύθυναν από τον Έβρο, όπου μετέβησαν εκτάκτως, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας (Νίκος Παναγιωτόπουλος) και Προστασίας του Πολίτη (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης). Αμφότεροι διεμήνυσαν πως η Ελλάδα θωρακίζεται σε απέναντι σε κάθε απειλή, ενώ διαβεβαίωσαν ότι τα σύνορα είναι ασφαλή και απαραβίαστα.
Εν τω μεταξύ, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα (20/8/2021) το απόγευμα (στις 19:30) του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν μια νέα προσφυγική κρίση.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα… Η πανδημία του κορωνοϊού καλπάζει καθώς δεν κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολίου, ενώ την ίδια στιγμή οι καταστροφικές πυρκαγιές κατέρριψαν -για τα καλά- το αφήγημα του επιτελικού κράτους. Όσον αφορά την οικονομία υπάρχει έντονη ανησυχία για τις συνέπειες του lockdown που αναμένεται να φανούν από το Φθινόπωρο.
Κατά συνέπεια μια νέα προσφυγική κρίση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ένα μη διαχειρίσιμο πλήγμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον Έβρο εκτάκτως Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης

Μηνυμάτα προς πάσα κατεύθυνση απηύθυναν από τον Έβρο οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για άριστη και αναβαθμισμένη φύλαξη των συνόρων, τονίζοντας πως είναι πολύτιμη η συνδρομή τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συνόρων.
Η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» είπε μετά επιθεώρηση του φράχτη και των μέτρων για την προστασία των συνόρων, ενώ σημείωσε πως «χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση, δουλειά και ετοιμότητα.
Αποδείχθηκε πως όλα αυτά υπάρχουν».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοιδης, δήλωσε ότι «η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπου λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις. Ωστόσο, ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις».
Σε εκείνο το σημείο ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι «στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίας των ανθρώπων αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που μπορεί να προκύψουν».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εντολή του πρωθυπουργού που μετέφεραν σήμερα στον Έβρο είναι ότι «αποτελεί απόφασή μας η υπεράσπιση και ασφάλεια των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις».

Η αναφορά Χρυσοχοΐδη στα γεγονότα του Έβρου το 2020

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης τόνισε, ακολούθως, ότι από τα γεγονότα του Έβρου, 18 μήνες πριν, «έχουμε μια σημαντική αναβάθμιση των συστημάτων ασφάλειας και προστασίας των συνόρων μας».
Έκτοτε, είπε, «ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρων, σε κρίσιμα σημεία των συνόρων μας, παρέμβρια και όχι μόνο, ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο που δημιουργεί δυνατότητες αποτροπής». Επιπλέον, σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «ολοκληρώθηκε το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας που επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά, με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Θέλω να σας πω ότι τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Το σχέδιο για τη θωράκιση του Έβρου

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», Αστυνομία, Λιμενικό και Ενοπλες Δυνάμεις προσανατολίζονται σε ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο.
Τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών περιλαμβάνουν μετακίνηση μέσων και προσωπικού, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα πρωτοβουλίες σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου αφενός να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των κρατών-μελών της ΕΕ που, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεταναστευτική πίεση και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη τη ροή μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν προς την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Sharing is caring!

0Shares
johnkoumentos67

johnkoumentos67

Related articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *