Άρθρο του Γιάννη Ν. Κουμέντου στην Καθημερινή
” Όλες οι επιλογές στην καθημερινή μας ζωή, λαμβάνονται ύστερα από κάποια αξιολόγηση οικονομικών, επαγγελματικών ,αισθητικών και άλλων δεδομένων. Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση είναι σύμφυτη με τα φύση της. Χρειαζόμαστε πληροφορίες για τα αποτελέσματα του διδακτικού έργου, ώστε να το τροποποιούμε και να το επανασχεδιάσουμε.
Δυστυχώς οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις των τελευταίων δεκαετιών, αφαίρεσαν ένα σπουδαίο εργαλείο αναβάθμισης της ποιότητας από την ελληνική εκπαίδευση, την αξιολόγηση όλων των συντελεστών της, συμπεριλαμβανομένου και του ποιο καθοριστικού, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Το γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες εισαγωγής της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ,είναι ένα σύνθετο θέμα ,το οποίο μπορεί να καταλογισθεί στην εργαλειοποίηση του και στην αναγωγή του σε ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα.
Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας συνολικής εκπαιδευτικής πολιτικής, που ανάγεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών. Δηλαδή, στο με ποια χαρακτηριστικά αποφοιτούν από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί, με ποια κριτήρια διορίζονται, πως υποστηρίζονται ως νεοδιόριστοι, πως διδάσκουν, πως επιμορφώνονται, πως εξελίσσονται ,πως επιλέγονται ως στελέχη εκπαίδευσης.
Κατά τη γνώμη μου βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή της αξιολόγησης είναι:
Πρώτο, η δημιουργία κουλτούρα αξιολόγησης. Να αξιολογούνται τακτικά όλοι οι συντελεστές της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η ηγεσία, η διοίκηση ,τα προγράμματα σπουδών, τα βιβλία, οι δομές υποστήριξης και επιμόρφωσης, οι διατιθέμενοι πόροι, οι σχολικές μονάδες, τα στελέχη διοίκησης, οι εκπαιδευτικοί.
Δεύτερο, το νομικό και λειτουργικό πλαίσιο της αξιολόγησης, όπου να εξασφαλίζεται η φερεγγυότητα, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα. Τα στελέχη εκπαίδευσης ως φυσικοί αξιολογητές, θα πρέπει να είναι αποδεκτοί, όχι μόνο γιατί επιλέχθηκαν αξιοκρατικά, αλλά και γιατί έχουν οι ίδιοι προηγουμένως αξιολογηθεί. Είναι αναγκαία προϋπόθεση η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.
Τρίτο, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι μέρος ενός συνεχούς κύκλου λειτουργίας εποπτείας-καθοδήγησης-επιμόρφωσης-αξιολόγησης, που δεν είναι στιγμιαίος ,αλλά συνεχής συνεπής και μακροχρόνιος. Που έχει μετρήσιμα αποτελέσματα και συνέπειες.
Για να εφαρμοσθεί με επιτυχία μια πολιτική αξιολόγησης χρειαζόμαστε να έχουμε ως χώρα, μια μακρόχρονη εκπαιδευτική στρατηγική με ευρύτερες συναινέσεις .Έχουμε;”